c S
Dnevne novosti

Erjavec od Hrvatske očekuje da onemogući tužbe protiv Ljubljanske banke

24.07.2012 07:16 LJUBLJANA, 23. srpnja 2012.Hina, Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da bi hrvatska vlada u zamjenu za ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH u EU u slovenskom parlamentu trebala povući punomoć koju je dala hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima.

"Dovoljno je da hrvatski ministar financija povuče punomoć za podnošenje tužbi protiv Ljubljanske banke koja je dana 1995. i 2001. godine", izjavio je Erjavec novinarima u Bruxellesu na rubu sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, na pitanje što očekuje od Hrvatske nakon što je Ljubljana uvjetovala ratifikaciju pristupnog ugovora rješenjem pitanja hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Erjavec je rekao da su za Ljubljanu problem tužbe protiv Ljubljanske banke koje u Hrvatskoj i dalje teku i na kojima inzistira hrvatska strana, te da je to igra na "dva kolosijeka" u kojoj hrvatska strana izražava spremnost da se pitanje Ljubljanske banke riješi, a s druge inzistira na tužbama iako je riječ o "sukcesijskom pitanju".

"To je za Sloveniju neprihvatljivo", rekao je Erjavec. Kako navode slovenski mediji, u srijedu bi se trebali po prvi put sastati France Arhar i Zdravko Rogić, financijski stručnjaci koje su dvije vlade zadužile da razmotre problem i predlože moguće rješenje.

Arhar je u Bruxellesu u ponedjeljak u razgovoru s novinarima rekao da je prijedlog o imenovanju takvih stručnjaka došao s hrvatske strane, te da mandat slovenskog eksperta Arhara, nekadašnjeg guvernera centralne banke, traje do kraja ove godine, što je dovoljno vrijeme da se stvari riješe.