c S
Dnevne novosti

Vlada i sindikati državnih službi blizu dogovora, nova runda pregovora u srijedu

24.07.2012 07:22 ZAGREB, 23. srpnja 2012.(Hina), Vlada i sindikati državnih službi završili su treći krug pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika, blizu su dogovora, a novi krug na kojem treba utanačiti sve vezano uz prijevoz najavljen je za srijedu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da je u današnjem, trećem krugu pregovora, postignuta platforma koja će omogućiti da se pregovori završe uspješno, a dogovoreno je da se u kolektivnom ugovoru redefinira članak 59. koji govori o prijevozu.

"Blizu smo dogovora, treba nam još kratko vrijeme da sve stvari oko prijevoza utanačimo, a da u aneksu u KU definiramo da se prava na isplatu božićnica za ovu i sljedeću godinu ne primjenjuju, da se za sljedeću godinu ne isplaćuje regres i da se redefinira isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu", kazao je ministar.

Vlada je, kaže, predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom u kojem bi definirali da bi se isplaćivale za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. No, pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade se 1.800 kuna u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna, rekao je Mrsić. Najavio je da će za ovu godinu regres svima biti isplaćen.

Što se tiče regresa za ovu godinu, vlada će isplatiti sve zakonske obveze, svima, kazao je. Pričekat ćemo još izjašnjavanje tijela sindikata, ali mislim da smo platformu uspjeli dogovoriti, kazao je ministar napominjući kako će se sljedeće godine pregovarati o svim stvarima koje su u aneksu Kolektivnog ugovora te kako se nada da će situacija biti bolja pa da će moći razgovarati i o drugačijim načinima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar nakon sastanka je izjavio kako su kroz pregovore došli do određenih pozicija, kako ne može reći da je presretan, ali ponudit će ih ljudima na razmatranje. Što se tiče prijevoza, predstoji još jedan krug pregovora oko njega i vidjet ćemo što će iz toga izaći, rekao je.

"Dobili smo kolektivni ugovor u izvornom obliku kakav je, dodatkom su riješena pitanja o kojima smo pregovarali i nadamo se da će u listopadu iduće godine biti bolja situacija, da nećemo morati više razgovarati o ovako mučnim temama", rekao je Lončar.