c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon za brzo rješenje prijepora između Atene i Skopja

26.07.2012 07:14 OHRID, 25. srpnja 2012.(Hina/AFP), Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio je u srijedu kako je spreman osobno se angažirati kako bi ubrzao potragu za rješenjem prijepora o imenu Makedonije koji već više od dvadeset godina vode ta bivša jugoslavenska republika i Grčka.

"Uložit ćemo najveće napore kako bi o tome razgovarali s grčkim vlastima i pokušat ću se osobno angažirati kod premijera Antonisa Samarasa kako bi se taj proces ubrzao", rekao je novinarima Ban u Ohridu, nakon razgovora s makedonskim predsjednikom Đordiem Ivanovim.

Glavni tajnik UN-a istaknuo je kako želi da se "olakša pronalaženje brzog rješenja" prijepora koji blokira euro-atlantske ambicije Skopja. "Moj predstavnik Matthew Nimetz, kojeg ću poslati odmah u Atenu, obavijestit će grčku vladu o našim razgovorima i ozbiljno se uključiti u proces pronalaženja rješenja", rekao je Ban.

Atena i Skopje raspravljaju o imenu Makedonije otkako je ta bivša jugoslavenska republika 1991. proglasila nezavisnost. Atena iz tog razloga blokira napore Makedonije da uđe u NATO i EU.

Do sada su svi pokušaji posredovanja UN-a propali. Ban će tijekom poslijepodneva otići u BiH, posljednju etapu njegove turneje po republikama bivše Jugoslavije.