c S
Dnevne novosti

Vlada: suglasnost novom Kolektivnom ugovoru za državne službe i njegovu dodatku

27.07.2012 07:22 ZAGREB, 26. srpnja 2012.(Hina), Hrvatska je Vlada na sjednici prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenika i dodatak tom kolektivnom ugovoru, što bi, nakon procedure i na sindikalnim tijelima, trebalo omogućiti da se novi Kkolektivni ugovor za državne službe potpiše idući tjedan.

Vlada i sindikati državnih službi su u četiri kruga pregovora dogovorili tekst novog kolektivnog ugovora, koji bi vrijedio iduće četiri godine, i tekst dodatka kojim su regulirani izuzeci, odnosno praktična neprimjena u ovoj i idućoj godini nekih jednokratnih materijalnih prava, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Ističe kako su i u novom Kolektivnom ugovoru za državne službe zadržana sva postojeća prava, vezano za primjerice osnovicu, koeficijente, postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža. Izmjene su dogovorene u dijelu naknade za prijevoz, a kako bi se, kaže Mimica, osigurala ta naknada za one koji stvarno koriste javni prijevoz ili osobni automobil.

Dodatkom novom kolektivnom ugovoru regulirana je neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini - neisplata regresa za 2013. godinu, neisplata božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja u Hrvatskoj sa 170 na 150 kuna u ovoj i idućoj godini, smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini (sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža).

Dogovorene su, a suglasnost Vlade dobile su i izmjene dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. Taj je sporazum predviđao rast osnovice za plaće državnih službi nakon što dva tromjesečja za redom bude zabilježen rast BDP-a veći od 2 posto i to automatski, odmah u sljedećem tromjesečju, a sada je dogovoreno da to ne bude odmah po isteku drugog kvartala za redom, nego od početka iduće godine. To, objašnjava Mimica, znači da se primjerice nakon rasta BDP-a u prvom i drugom tromjesečju jedne godine za više od 2 posto, osnovica automatski ne bi mijenjala u trećem kvartalu te godine, nego početkom sljedeće godine.

Postojeći Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u državnim službama istječe zadnji dan ovog mjeseca, 31. srpnja. Mimica je podsjetio kako za tri dana na snagu stupa novi Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje kojim je uz ostalo regulirano i da se produljena primjena tog, kao i svih drugih kolektivnih ugovora ograničava na tri mjeseca. Vladino prihvaćanje novog kolektivnog ugovora omogućava da se, nakon procedure i u tijelima sindikata državnih službi, taj dokument i službeno potpiše idući tjedna, kazao je.