c S
Dnevne novosti

Odluke Vlade sa zatvorene sjednice

27.07.2012 07:18 ZAGREB, 26. srpnja 2012.(Hina), Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice dala suglasnost društvu Hrvatska elektroprivreda d.d., Zagreb, za prolongate zaduženja u iznosu od 600.000.000,00 kuna, odnosno pojedinačno po 300.000.000,00 kuna kod Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke.

Ovime se prolongiraju dospijeća kratkoročnih kunskih revolving kredita na godinu dana, što će HEP-u omogućiti održavanje likvidnosti i nesmetano obavljanje redovnih poslovnih aktivnosti u 2012. godini. Radi se o redovitom produživanju jednogodišnjih revolving kunskih linija, priopćeno je iz Vlade. Također, Hrvatskoj elektroprivredi dana je suglasnost za sklapanje mandatnog pisma s financijskim institucijama za aranžiranje financiranja.

Financijska sredstva koristila bi se za financiranje planiranih investicijskih projekata, refinanciranje postojećih kreditnih obveza te financiranje obrtnog kapitala. Ovim financijskim aranžmanom HEP bi osigurao dugoročne izvore financiranja, osnažio svoju financijsku poziciju te poboljšao ročnu strukturu obveza. Cjelovita informacija o predmetnom dugoročnom zaduženju bit će objavljena po završetku utvrđivanja financijskog aranžmana između HEP-a i financijskih institucija. Donesene su odluke o osnivanju i zatvaranju konzulata Republike Hrvatske.

Cjeloviti materijal ove točke Vlada nije u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka. Usvojen je zaključak u vezi s arbitražnim postupkom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetni Zaključak je klasificiran oznakom „ograničeno“ pa ga Vlada također nije u mogućnosti u cijelosti objaviti. Vlada je dala odgovor Upravnom sudu u Zagrebu u vezi upravnog spora radi razrješenja državnog dužnosnika.

Predlaže se Upravnom sudu da predmetnu tužbu odbije kao neosnovanu, budući da je uvidom u tužbu i dostavljenu dokumentaciju utvrđeno da nije ostvaren niti jedan od razloga pobijanja upravnog akta iz članka 3. Zakona o upravnim sporovima (NN, 20/2010). Također, dana je ovlast za zastupanje u Vlade u tom postupku pred Upravnim sudom u Zagrebu, državnom službeniku Ministarstva zdravlja kao ovlaštenoj službenoj osobi.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU, stoji u priopćenju Vlade.