c S
Dnevne novosti

Propao refereudum o opozivu rumunjskog predsjednika

30.07.2012 07:16 ZAGREB/BUKUREŠT, 30. srpnja 2012.(Hina), Rumunjski predsjednik Traian Basescu preživio je pokušaj da ga se smijeni s dužnosti, jer je na nedjeljni referendum o njegovu opozivu izašlo manje od 50 posto birača koliko je bilo potrebno da bi rezultati izjašnjavanja bili važeći.

Svjetske agencije i mediji prenose podatke izbornog povjerenstva prema kojima je na referendum izašlo 46 posto Rumunja s pravom glasa. Ističu da je riječ o nepotpunim i neslužbenim podacima koji ne uključuju glasove iz inozemstva i mogu varirati za tri posto. No, gotovo je sigurno da će službeni rezultati pokazati da je na referendum izašlo manje od 50 posto birača.

Rumunjski ustavni sud je, naime, odlučio da većina glasova izašlih na referendum nije dovoljna za smjenu Basescua te da na izjašnjavanje mora izaći barem 50 posto od 18,3 milijuna Rumunja s pravom glasa. Mediji podsjećaju da je predsjednik svoje pristaše pozvao da ignoriraju referendum, no prenose i rezultate tzv. exit poll anketa prema kojima se više od 80 posto izašlih izjasnilo za opoziv.

Referendum protiv predsjednika pokrenuo je parlament, s dominantnom ljevičarskom Socijalno-liberalnom unijom (USL) premijera Victora Ponte, nakon što je konzervativnog Basescua suspendirao zbog optužbi da je prekoračio ovlasti. Agencija Reuters u nedjelju je prenijela Basescuovu izjavu u kojoj je ustvrdio da su "Rumunji odbacili državni udar" te da je "plamen demokracije ostao upaljen".

CNN, međutim, prenosi Pontinu izjavu da bi Basescu trebao ozbiljno razmisliti ima li i dalje legitimiteta ostati u predsjedničkom uredu. Prema ocjeni dopisnika BBC-a iz središnje Europe razlog nedovoljnom odzivu na referendum su, uz visoke ljetne temperature, rastuće nezadovoljstvo cijelom političkom elitom u zemlji koja se suočava s teškim ekonomskim problemima.