c S
Dnevne novosti

Milanović: investicije će planirano doći u Hrvatsku

01.08.2012 07:24 ZAGREB, 31. srpnja 2012.(Hina), Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović rekao je da će investicije doći u Hrvatsku, jer Vlada od prvoga dana intenzivno na tome radi, a povodom objavljivanja popisa poreznih dužnika, ustvrdio je da to nije stup srama niti da je tako zamišljen.

"Nije sramota biti dužan porez. Radi se o dugu, a ne o utaji i onaj tko ga nije platio će ga platiti", kazao je Milanović gostujući u Dnevniku HTV-a. Naglasio je da je cilj te mjere uvesti reda i povećati svijest. Naveo je i kako osobno nije gledao popis jer je to posao porezne uprave.

Na pitanje je li bilo pravedno društvo u kojem se godinama dopuštala porezno izvlačenje od obveza velikim moćnim subjektima i monopolističkim tvrtkama, dok su građani bili opterećeni velikim porezima, a za 100 kuna duga su dobivali opomene, Milanović je odgovorio da je to bilo pogrešno. "Nisam siguran da je onaj tko je to dopuštao imao namjeru učiniti nepravdu, ali to je bilo pogrešno i neefikasno.

Vjerujem da je ovo što mi sada radimo ispravno", dodao je. Zamoljen da komentira primjer od prije par godina kad je INI oprošteno dvije milijarde kuna za trošarine jer je imala problema s likvidnošću, dok se građanima dug neće oprostiti ako nisu likvidni, Milanović je rekao: "Da, to nisu regularne situacije i nisu poželjne. Ovo što sada radimo ide upravo k tome da se takve situacije ubuduće izbjegnu".

Izrazio je i nadu da se ubuduće neće morati postavljati pitanja zašto je nešto dopušteno korporaciji, a nije običnom dužniku. "U bankarstvu, kad imate stambeni kredit onda ste dužnik, a kad ste u aranžmanu s bankom teškim stotine milijuna eura onda ste partner. Bankama je takva vrsta selektivnosti dopuštena, državi nije", ustvrdio je Milanović.

Komentirajući tvrdnje da su državne investicije podbacile iako je s dolaskom nove Vlade iz mjerodavnih ministarstava bila najavljena ofenziva prema potencijalnim investitorima, koji se, međutim, i dalje žale na brojne administrativne prepreke, Milanović je rekao da Vlada to može i hoće promijeniti.

"Upravo smo ušli u drugu osminu mandata. Stvari se ne mogu promijeniti preko noći, ali intenzivno radimo od prvoga dana i investicije će doći u Hrvatsku - i to planirano", rekao je Milanović navodeći tu prije svega Plomin 3, Hrvatske željeznice i Riječku luku.

Milanović je naglasio kako su državne investicije nešto što mora dati poticaje, ali i da Hrvatska dovijeka ne može ovisiti o tome. "Potrebno je da privatni sektor živne, a naša uloga je da to okruženje stvorimo", naglasio je Milanović.