c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica: nedopustivo objavljivati dječje osobne podatake

03.08.2012 07:25 ZAGREB, 2. kolovoza 2012.(Hina), Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je Ministarstvo financija na nedopustivost objave osobnih podataka malodobnih osoba na listi poreznih dužnika, koju je to ministarstvo ovih dana objavilo na svojoj internetskoj stranici.

Objavom osobnih podataka malodobnih osoba narušena je njihova privatnost i ugrožena dobrobit, ocjenjuje Jelavić koja ističe da je upozorenje i preporuku Ministarstvu financija uputila radi zaštite prava i interesa djece.

Pravobraniteljica na svojoj web stranici navodi kako se zalaže za potpuno poštivanje zakonskih propisa u svim područjima, pa tako i poreznom sustavu Republike Hrvatske, no podsjeća i upozorava da je država po Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta dužna, uvijek i u svakom svome postupanju, štititi najbolji interes djeteta. Stoga je, dodaje, upozorila ministra Slavka Linića da imena i osobni podaci djece nisu trebali biti javno objavljeni te da ih treba ukloniti s liste poreznih dužnika.

Premda dijete može u određenim slučajevima postati porezni obveznik, primjerice kao vlasnik nekretnine, pravobraniteljica podsjeća kako je Općim poreznim zakonom određeno da se druga osoba, koja stvarno upravlja imovinom, smatra poreznim obveznikom za porezne obveze koje proistječu iz imovine kojom upravlja.

U ovom slučaju, naglašava Jelavić, porezni su obveznici zakonski zastupnici djece, koji su neodgovorno propustili ispuniti utvrđenu poreznu obvezu. U odgovorima na pitanja novinara o ovom slučaju, pravobraniteljica navodi kako nije sporno da su djeca porezni obveznici, ali zasigurno nijedno dijete nije svojom voljom ni ponašanjem prouzročilo dug.

Njegovi su zakonski zastupnici (roditelji ili skrbnici) potpisivali ugovore, preuzimali obveze, odnosno propustili izvršiti te obveze. Stoga je odgovornost za nastali dug na tim zastupnicima te je trebalo naći način da se na listi dužnika objave njihova imena, a ne imena djece.

Nažalost, zaključuje pravobraniteljica, neki odrasli prepisuju imovinu na djecu upravo nadajući se da će tako izbjeći neke obveze ili zaštititi svoju imovinu. Tim pojedincima objava imena djece dužnika omogućuje da se sakriju iza imena djece.

Oni su svojim neodgovornim ponašanjem opteretili dijete dugovima i očito ne postupaju u skladu s najboljim interesom djeteta, no država je uvijek dužna voditi računa o zaštiti dobrobiti djece.