c S
Dnevne novosti

SDLSN: prijevoz za kolovoz ipak po starom kolektivnom ugovoru

06.08.2012 07:31 ZAGREB, 3. kolovoza 2012.(Hina), Naknada za prijevoz državnim službenicima i namještenicima za kolovoz bit će isplaćena po starom kolektivnom ugovoru, izvijestio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), prenoseći odgovor pomoćnika ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Krištofa.

Krištof je odgovorio na upozorenje SDLSN zbog različite prakse obračuna i isplate naknade troškova prijevoza za kolovoz u državnim tijelima, očitovanjem prema kojem se odredbe novog kolektivnog ugovora primjenjuju od početka rujna, čime je razriješena situacija oko naknade troškova prijevoza za tekući mjesec, navodi se u priopćenju sindikata.

Odgovor pomoćnika ministra potvrđuje opravdanost našeg prigovora, koji je očito bio utemeljen, rekao je za Hinu glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar. Iz sindikata prenose i e-mail s odgovorom pomoćnika ministra na dvojbe oko tumačenja primjene odredbi o prijevozu.

"Budući da se stari kolektivni ugovor primjenjivao do potpisa novog, naš je stav da se obveza isplate akontacije prijevoza za kolovoz nije mogla izbjeći. Budući da većina zaposlenika godišnji odmor koristi u kolovozu, smatramo da je praktičnije prijevoz po novom isplatiti od rujna, odnosno za rujan početkom listopada, što će svim zaposlenicima i institucijama ostaviti dovoljno vremena za tranziciju na novi sustav", navodi Krištof u odgovoru.

SDLSN je upozorio da bi primjena potpisanog Kolektivnog ugovora za državne službenike mogla izazvati sudske sporove zbog različitog tumačenja trenutka primjene novih pravila obračuna i isplate naknade troškova prijevoza.

Iz sindikata su, naime, naveli kako je Ministarstvo uprave uputilo naputak o obračunu i isplati troškova prijevoza svim uredima državne uprave, prema kojem se naknada za prijevoz ne obračunava i ne isplaćuje uz plaću za srpanj te da će se isplatiti po odredbama novog Kolektivnog ugovora uz plaću za kolovoz.

Međutim, prema odredbama starog Kolektivnog ugovora, koji je vrijedio do 31. srpnja, naknada troškova prijevoza isplaćivala se unaprijed i to na plaći za prethodni mjesec, što znači da za kolovoz treba biti isplaćena na plaći za srpanj, naveli su iz SDLSN-a uz napomenu kako se kolektivni ugovor koji je istekao primjenjivao i 1. kolovoza, na temelju instituta produljene primjene pravnih pravila.

Upozorili su također da bi predmet mogućeg spora s poslodavcem bila razlika između visine naknade troškova prijevoza koju bi državni službenici ostvarili po odredbama starog kolektivnog ugovora za kolovoz i one koja će im biti isplaćena odnosno neisplaćena po novom kolektivnom ugovoru za taj mjesec.

Prema novom kolektivnom ugovoru za državne službenike, ukida se naknada za prijevoz zaposlenima koji su na udaljenosti manjoj od dva kilometra od radnog mjesta, a svima koji ne koriste javni prijevoz naknada se smanjuje za 25 posto.

Osim toga, zaposlenicima koji koriste osobni automobil nadoknađuje se 75 lipa po kilometru, a ako su udaljeni više od 100 kilometara od radnog mjesta 65 lipa po kilometru.