c S
Dnevne novosti

Deklaracija o suradnji hrvatske i bavarske policije

09.08.2012 07:35 KAŠTEL SUĆURAC, 8. kolovoza 2012.(Hina), Deklaraciju o međunarodnoj policijskoj suradnji Hrvatske i Bavarske, osobito u prevenciji i suzbijanju organiziranoga kriminala, nezakonite trgovine drogom i terorizma, potpisali su hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i bavarski državni ministar unutarnjih poslova i drugi zamjenik bavarskog predsjednika vlade Joachim Herrmann.

"Dogovorili smo se o nastavku suradnje u području krim-policije, uniformirane policije, granične policije, zaštite vanjskih granica Europske unije, suzbijanja organiziranoga kriminala, suzbijanja nereda na sportskim događajima te o razmjeni policijskih dužnosnika", izjavio je ministar Ostojić nakon potpisivanja Deklaracije.

Ocijenivši dosadašnju suradnju hrvatske policije s bavarskom, to jest njemačkom policijom tradicionalno dobrom i profesionalnom, ministar Ostojić rekao je kako je u sklopu hrvatskog projekta "sigurne turističke sezone", u kojem je na Jadranu angažirano 58 policajaca iz 12 zemalja, trenutačno u splitskoj zračnoj luci angažirana i policajka iz Njemačke.

Joachim Herrmann rekao je kako je dosadašnja suradnja bavarske, to jest njemačke policije s hrvatskom policijom već postigla uspjehe koji su pridonijeli sigurnosti ljudi.

Istaknuo je da pokrajina Bavarska u Njemačkoj ima najvišu razinu sigurnosti i najmanju stopu kriminala te da taj trend želi nastaviti. "Zato nam je vrlo važno da njegujemo dobre odnose i suradnju u području sigurnosti s istočnom i jugoistočnom Europom", rekao je Herrmann, dodajući da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju ta suradnja biti još čvršća.

Na potpisivanju deklaracije u Kaštel Sućurcu, među ostalima, bili su i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Hans Peter Annen i glavni konzul Republike Hrvatske u Muenchenu Vladimir Duvnjak.