c S
Dnevne novosti

Libijsko prijelazno vijeće predalo vlast izabranoj skupštini

09.08.2012 07:05 TRIPOLI, 9. kolovoza 2012.(Hina/Reuters), Libijsko vladajuće prijelazno vijeće predalo je vlast novoizabranoj nacionalnoj skupštini Libije, u prvom mirnom prijenosu vlasti u novijoj povijesti te sjevernoafričke zemlje.

Na svečanosti u srijedu kasno navečer u glavnom gradu Tripoliju, Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), političko tijelo oporbenih snaga koje su prije godinu dana srušile režim Moamera Gadafija, predalo je vlast nacionalnoj skupštini izabranoj na izborima u srpnju.

Predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Jalil simbolično je predao vlast najstarijem članu skupštine Mohamedu Aliju Selimu.

"NTC predaje svoje ustavne ovlasti vođenja države općem nacionalnom kongresu, koji je od sada jedini legitimni predstavnik libijskog naroda", rekao je Jalil.

200-člana skupština, čiji su članovi položili zakletvu pred Selimom, trebala bi izabrati novog predsjedavajućeg, a NTC će biti raspušten.

Veliki broj ljudi okupio se na glavnom trgu u Tripoliju kako bi pozdravio predaju vlasti, dok je vatromet osvjetljavao noćno nebo iznad grada.

Skupština će imenovati novog premijera koji bi trebao izabrati svoju vladu koja će donijeti potrebne zakone i voditi Libiju do prvih pravih demokratskih izbora koji će se održati nakon što se sljedeće godine prihvati i novi Ustav zemlje.