c S
Dnevne novosti

Linić: u javnom sektoru maknuti zaposlene po političkoj podobnosti

10.08.2012 07:35 ZAGREB, 9. kolovoza 2012.(Hina), Iduću godinu obilježit će štednja, poručio je ministar financija Slavko Linić, najavivši kao neizbježno dodatno stezanje remena i u javnom sektoru, što podrazumijeva i "micanje" zaposlenih po političkoj podobnosti.

Linić je u intervjuu za Hrvatski radio izjavio kako je potrebno "maknuti sve one koji neprivređuju, koji su bili zaposleni po političkoj podobnosti i neodgovornoj politici bivših vlasti, a sve zato da bi svaku kunu uložili u novo radno mjesto".

"Jednostavno očekujemo da će slijedeća godina biti puno teža", naglasio je, ističući da će i 2013. godinu obilježiti štednja. To, ustvrdio je, predviđa smanjivanje prava iz rada, kako se ne bi dirale plaće, zatim bitno smanjenje zaposlenih u trgovačkim društvima, te štednju na svim razinama u državnom proračunu.

"To znači da će život biti skup i vrlo težak", poručio je Linić. Građani Hrvatske, dodao je, i nadalje će vrlo teško zatvarati svoje kućne budžete. "Prihode u kućnim budžetima možemo zaboraviti da će rasti jer će rezanja za iduću godinu biti nešto veća", rekao je.

No, naglasio je, unatoč teškoćama Vlada neće odustati od sređivanja javnih financija, štednje i jačanja porezne discipline, a sve kako kreditni rejting ne bi postao bezvrijedan, što bi ionako teško stanje učinilo još težim.

"Tada će izdaci u proračunu za kamate biti tako veliki da ćemo morati itekako ozbiljno rezati na svim izdacima u proračunu, a to znači broju zaposlenih te njihovim plaćama, da ćemo zaustaviti usklađivanje mirovina i sve ostalo. Prema tome, to bi imalo ogromne posljedice", upozorio je Linić.

Ipak, uvjeren je, Hrvatskoj u ovom trenutku nije potrebna pomoć MMF-a. "Ako mene pitate, ne treba MMF, ne vidim potrebu za MMF-om, jer je Vlada Zorana Milanovića odgovorna i pokazuje da joj neće stati na put nijedno neodgovorno ponašanje, da jednostavno imamo hrabrosti i sa sindikatima provesti dogovore, ali uvesti i disciplinu među porezne obveznike, a posebno među neodgovorne poduzetnike. Tu nas neće zastrašiti ni jedna sila", istaknuo je Linić.

Upitan bi li traženje pomoći MMF-a značilo neuspjeh Vlade, odgovorio je kako bi neuspjehom smatrao ako državne investicije ne budu u okviru plana. "Tada smo mi krivci jer je pala gospodarska aktivnost. Ali, ako ćemo govoriti o tome zašto poslodavci ne pokreću investicije, a u isto vrijeme stvorili smo niz povoljnijih uvjeta za poslovanje, a nema promjena, onda moramo zaista vidjeti je li to odgovornost vlasti ili problem nedovoljno snažnog gospodarstva koje živi samo na kreditima i neplaćanju poreza", kazao je ministar.

"Ali, ako je pitanje kad će Vlada eventualno pozvati MMF, onda vrlo jasno velim da je moguće da izgubimo rejting i u tom trenutku bez MMF-a bit će vrlo teško servisirati naše dugove. Ako ne servisirate dugove onda ćete imati problema i s domaćom potrošnjom i s realizacijom proračuna", zaključio je Linić.

Dio krivnje za izostanak konkretnih investicijskih rezultata Linić vidi u bivšim upravama trgovačkih društava u vlasništvu države, čije potrošeno vrijeme sada pokušavaju nadoknaditi nove uprave. Odbacio je nagađanja kako ministarstvima nedostaje novca za plaće, uvjeravajući da isplata iz državnog proračuna ne kasni ni prema ministarstvima, niti prema ostalim vjerovnicima.

Istovremeno, dodao je Linić, iz njegova ministarstva ostalim su resorima dali jasne naputke kako provesti restrikcije i uskladiti poslovanje s proračunskim okvirima.