c S
Dnevne novosti

Čačić najavio objavu rezultata investicija javnih poduzeća za 1. listopada

13.08.2012 07:14 ZAGREB, 10. kolovoza 2012.(Hina), Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je u petak da će zajedno s ministrom financija Slavkom Linićem 1. listopada objaviti rezultate investicijskih aktivnosti svih javnih poduzeća.

Zasad je prema njegovim riječima najbolji HEP-a, najgori HŽ, a općenito pokazatelji zasad nisu zadovoljavajući. Pred javnim poduzećima je, prema Čačićevim riječima, velik zadatak, jer im je 75 posto ostvarenja plana za ovu godinu ostalo za drugo polugodište. Na pitanje novinara može li se što pomaknuti kako bi se smanjili gubici javnih poduzeća, Čačić je podsjetio kako su tijekom proljeća smijenjene uprave i direktori u gotovo svim javnim poduzećima, a među razlozima su gubici, neracionalno poslovanje i izostanak restrukturiranja. "Zadatak Vlade je da se do kraja godine situacija bitno promijeni, a sve to vezano je uz snažni investicijski ciklus koji si je Vlada dala u zadatak", istaknuo je Čačić.

Prema njegovoj ocjeni, jasno je da se u prva tri mjeseca, dok su u javnim poduzećima bile stare uprave, nije radilo ništa. Koliko je to bilo pitanje nesposobnosti, a koliko opstrukcije nema smisla analizirati, kaže Čačić. Upitan je li zadovoljan planovima restrukturiranja koji su predstavila pojedina javna poduzeća, rekao je kako je u cijelom nizu tvrtki učinjen ozbiljan napor. Svi smo zajedno došli do točke kad moramo pogledati istini u oči i reći sami sebi da nerestrukturirane javne tvrtke predstavljaju neizdrživ teret gospodarstvu, državi i građanima. Svako radno mjesto je važno, ali mora biti produktivno, rekao je Čačić.