c S
Dnevne novosti

Australska državna odvjetnica odbila se umiješati u slučaj Hrvata

14.08.2012 07:03 ZAGREB, 13. kolovoza 2012.(Hina), Australska državna odvjetnica Nicola Roxon odbila je umiješati se u razrješavanje sumnji oko presuda za terorizam u slučaju "Hrvatske šestorke", šestorice australskih Hrvata koji su 1982. godine osuđeni zbog planiranja terorističkog napada u toj zemlji, usprkos tvrdnjama bivšeg odvjetnika savezne vlade da su obavještajne službe i policija zataškavala informacije koje bi bile rezultirale oslobađajućom presudom, javlja u ponedjeljak Sydney Morning Herald.

Šest Hrvata, Max Bebić, Vic Brajković, Tony Zvirotić, braća Joe Kokotović i Ilija Kokotović te Mile Nekić, u Australiji su bili osuđeni 1981. godine na 15 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada 1979. godine u okolici Sydneya, a na slobodu su pušteni ranije. Roxon se odbila susresti sa skupinom australskih Hrvata, poznatih pod nazivom Justice4Six (Pravda za šestorku), koji od nje opetovano traže da pokrene istragu o saznanjima i akcijama Australske obavještajne organizacije i policije Commonwealtha vezanim uz spomenuti slučaj. Njezin je odjel odgovorio da bi bilo "neprimjereno" da ured glavnog državnog odvjetnika vodi zasebnu istragu, jer je zahtjev za revizijom presude trenutačno pred Vrhovnim sudom Novog Južnog Walesa.Trojica od petorice preživjelih osuđenika podnijeli su pred Vrhovnim sudom Novog Južnog Walesa zahtjev za revizijom presude iz 1982. godine.

Zahtjev su podnijeli nakon što je istraga Sydney Morning Heralda iznjedrila nove materijale, koji ukazuju na istinitost tvrdnji da im je cijelu stvar podmetnula UDBA, bivša jugoslavenska obavještajna služba.Prema Ianu Cunliffu, tadašnjem pravnom savjetniku u uredu premijera i vlade, dužnosnici nacionalnog odbora za sigurnost tada su prikrili informacije o umiješanosti UDBE u cijeli slučaj.U knjizi koja bi uskoro trebala izaći, bivši stručnjak američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) John Schindler, sada profesor na američkom koledžu za ratnu mornaricu, piše da bivši visoki dužnosnici UDBA-e navode slučaj "Hrvatske šestorke" kao najuspješniji primjer među operacijama koje su izveli agenti provokatori.

Skupinu je australskim vlastima prijavio njihov poznanik Vico Virkez, pravim imenom Vitomir Misimović, agent UDBA-e, koji je novinaru Chrisu Mastersu, voditelju gledane emisije na ABC-u "Four Corners", 1991. priznao da ga je bivša jugoslavenska tajna služba ubacila među australske Hrvate, nakon čega su osuđenici pušteni na slobodu zbog "dobrog vladanja". Na sudu se Misimović držao izjave koju mu je napisala syndeyska policija, na temelju koje su šestorica bila osuđena za terorističku urotu.Uza sve to i uz činjenicu da je otkriveno da je policija bila korumpirana, tadašnji državni odvjetnik John Hannaford 1994. godine odbio je zahtjev za reviziju procesa.