c S
Dnevne novosti

Kaznena prijava Sindikata pomoraca protiv mjerodavnih iz Agencije za obalni linijski promet

17.08.2012 07:14 SPLIT, 16. kolovoza 2012.(Hina), Hrvatski sindikat pomoraca podigao je kaznenu prijavu protiv triju osoba zbog, kako tvrde, korupcije u Agenciji za obalni linijski promet pri dodjeljivanju koncesije za održavanje pomorskih veza, nakon čega je devet pomoraca Linijske nacionalne plovidbe (LNP) ostalo bez posla, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Sindikata pomoraca Denis Jelaska.

"Podigli smo kaznenu prijavu protiv dosadašnjeg ravnatelja, a od 14. kolovoza pomoćnika ravnatelja Agencije Ivana Franičevića, protiv predsjednika njezina Upravnog vijeća Borisa Matošića i nepoznate osobe iz Ugostiteljsko-trgovačkog obrta 'Kapetan Luka' iz Krila Jesenica", rekao je Jelaska i dodao da je veza Split-Rogač nezakonito oduzeta LNP-u i dodijeljena obrtu "Kapetan Luka", zbog čega je devet pomoraca LNP-a ostalo bez posla. Kako je podsjetio Jelaska, LNP-u je u lipnju istekla koncesija za tu vezu te su iz Agencije za obalni linijski promet pozvali direktoricu LNP-a Antoniju Mišuru da dostavi ponudu za daljnje održavanje veze do 31. prosinca.

U kolovozu se, dodao je, doznalo da će tu vezu održavati "Kapetan Luka" te da se vezi za Rogač pripaja i veza za Milnu koja je, kako tvrdi Sindikat pomoraca, također nezakonito oduzeta LNP-u. "Nitko nije tražio od LNP-a da dostavi ponudu za novu liniju Split-Milna-Rogač pa je jasno da su ravnatelj Agencije i predsjednik njezina Upravnog vijeća namjerno onemogućili ravnopravno natjecanje brodara za posao i da su 'Kapetanu Luki' posao dodijelili nezakonito. 'Kapetan Luka' nije mogao dostaviti povoljniju ponudu od LNP-a jer od LNP-a nitko nije ni tražio ponudu", zaključio je Jelaska.

U Sindikatu pomoraca su dodali kako nemaju ništa protiv toga da "Kapetan Luka" dobije posao i isplati 7,5 milijuna eura vrijednu investiciju u novi katamaran, ali na transparentan način, na javnom natječaju koji će se provesti po jednakim uvjetima za sve sudionike natječaja. "Uvjereni smo da će Županijsko državno odvjetništvo rasvijetliti mračne radnje u Agenciji i da će se devet pomoraca Linijske nacionalne plovidbe vratiti na posao", rekao je Jelaska.