c S
Dnevne novosti

Briga za psihičko zdravlje zaposlenika obveza u Austriji

17.08.2012 07:03 BEČ, 16. kolovoza 2012.(Hina/APA), Poslodavci u Austriji ubuduće će, uz brigu za tjelesno zdravlje zaposlenika, morati paziti i na njihovo psihičko stanje, predviđeno je izmjenom austrijskog zakona o zaštiti na radu što je u četvrtak upućen u javnu raspravu.

Austrijski ministar socijalne skrbi Rudolf Hundstorfer želi izmjenom zakona obvezati poslodavce da uzmu u obzir psihičke posljedice posla na zaposlenike. Austrijska se vlada odlučila na taj korak zbog toga što se zaposlenici sve više žale na psihička opterećenja na poslu, koja uzrokuju tegobe i bolesti. Na taj način, na popisu bolesti uzrokovanih poslom, uz dosadašnje fizičke, uvrstit će se i psihičke tegobe ili tegobe prouzročene stresom, kao što su primjerice bolesti krvotoka, želučane tegobe ili dijabetes.

Novim zakonskim odredbama poslodavci u Austriji bit će obvezni u procjenu sigurnosti na radnom mjestu uvrstiti i psihičku sigurnost zaposlenika, uz pomoć čimbenika poput žurbe ili monotonije. Nove odredbe predviđaju i mogućnost dodatnih kvalifikacija stručnjaka za sigurnost na radu. Oni će moći završiti i psihološku izobrazbu, kako bi mogli zaposlenicima pružiti odgovarajuću pomoć.