c S
Dnevne novosti

BiH: Ashton odbacuje mogućnost zasebnog europskog puta RS

20.08.2012 07:12 MOSTAR, 18. kolovoza 2012.(Hina), Ured visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odbacio je mogućnost zasebnog europskog puta Republike Srpske u odnosu na BiH, po uzoru na Cipar, objavio je u subotu Dnevni avaz.

Prema navodima iz ureda Catherine Ashton na posljednje istupe dužnosnika iz Banja Luke ocijenjeno je da nikakav "posebni europski put RS nema potporu EU-a". "Samo Bosna i Hercegovina kao jedna zemlja moći će ući u EU.

Zbog izražene decentralizirane raspodjele funkcija u BiH, EU je predložila da ova država dogovori i postaviti učinkovit mehanizam koordinacije u svezi s pitanjima europskih integracija", rekli su za Avaz iz ureda baronese Ashton.

Pri tome su odbacili bilo kakav "ciparski scenarij" koji su kao mogućnost naveli dužnosnici Republike Srpske te osudili izjave čelnika ovoga entiteta o odvojenom djelovanju i dovođenju u pitanje uvjeta iz plana koji je Europska komisija dogovorila s bosanskohercegovačkim čelnicima o stjecanju kandidacijskog statusa za Europsku uniju.

Istodobno, zamjenik voditelja Izaslanstva EU-a u BiH Renzo Daviddi rekao je povodom zahtjeva Republike Srpske da nije moguće da bilo koji entitet ima svoj usporedbi put k EU-u. Dužnosnici RS-a zagovaraju mogućnost da ovaj entitet po uzoru na grčki dio Cipra bude primljen u Europsku uniju.