c S
Dnevne novosti

Brahimi: za uspjeh u Siriji nužno jedinstvo Vijeća sigurnosti

20.08.2012 07:08 DUBAI, 19. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Za uspjeh mirovne misije u Sijri nužno je jedinstvo u Vijeću sigurnosti UN-a po tom pitanju, rekao je nedavno imenovani međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi u nedjelju.

Bivši alžirski ministar vanjskih poslova rekao je da je njegovom prethodniku Kofiju Annanu bila uskraćena jednoglasna potpora međunarodne zajednice i da zato nije imao uspjeha.

U telefonskom razgovoru za Al-Džaziru pojasnio svoje izjave o tome je li vrijeme da traži odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Nakon što je prošlog tjedna UN potvrdio da Brahimi preuzima ulogu posrednika, on je rekao da nije siguran da je došlo vrijeme za Assadov odlazak.

Sirijsko nacionalno vijeće je u priopćenju navelo da je šokirano tom izjavio izjavama i tražilo je ispriku. "U vezi Asadovog odlaska nisam rekao da nije trenutak da ode", rekao je alžirski diplomat koji će zamijeniti Kofija Annana krajem kolovoza.

"Rekao sam da je prerano da bih o tom pitanju zauzeo stajalište. Nisam dovoljno upućen u ono što se zbiva", rekao je. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pojavio se danas u javnosti na molitvi u džamiji Damaska prigodom ramazanskog Bajrama.

Službena televizija je objavila snimke šefa države u molitvi prigodom ramazanskog Bajrama kojim završava sveti mjesec posta u džamiji al-Hamad, uz novog premijera Vaela Al-Halakija i šefa parlamenta Džihada Lahama.

To je prvo javno Asadovo pojavljivanje nakon atentata u kojem su poginula četiri visoka dužnosnika sigurnosti 19. srpnja.