c S
Dnevne novosti

Srpske manjinske stranke: Josipović ima pravo upozoriti na štetno djelovanje M. Pupovca

21.08.2012 07:16 ZAGREB, 20. kolovoza 2012.(Hina), Nekolicina srpskih manjinskih stranaka i udruga u Hrvatskoj poručila je u otvorenom pismu u povodu nedavnog istupa predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u tjedniku Srpskoga narodnog vijeća "Novosti", u kojem je iznio niz kritika na račun predsjednika tog vijeća Milorada Pupovca, kako je predsjednik Republike s pravom upozorio na štetno djelovanje Milorada Pupovca i iskreno i otvoreno progovorio o političkome monopolu koji je Pupovac izgradio oko svoje osobe u nastojanju da bude jedini pripadnik srpskog naroda u Hrvatskoj koji ima pravo misliti i zastupati srpske nacionalne interese.

Ivo Josipović kao građanin ima pravo, a kao predsjednik Republike ima i dužnost, progovoriti o gušenju demokracije unutar srpske zajednice u Hrvatskoj i zloupotrebama koje Milorad Pupovac čini kada u ime naše zajednice trguje našom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću na korist sebe i svojih, poručuju u pismu i dodaju kako predsjednik time nije prekršio, nego je ispunio svoje dužnosti iz Ustava. Bilo bi im, ističu, drago da se to dogodilo i znatno prije jer su, kako tvrde, na Pupovčevu zloupotrebu položaja i novca namijenjenog srpskoj zajednici upozoravali državne institucije više puta.

Pupovac se, naglašavaju, godinama ponaša po modelu "Srpska zajednica u Hrvatskoj – to sam ja". Srpska zajednica u Hrvatskoj brojčano je veća od stanovništva nekih država članica Europske unije i ima pravo i potrebu ostvariti politički pluralizam unutar sebe, ali se i najblaže oblike izražavanja različitih stajališta u srpskoj zajednici guši u temelju, poručuju srpske manjinske stranke u Hrvatskoj i dodaju kako je samo iz SNV-a, koji Pupovac "vodi kao privatni biznis, tijekom posljednjih deset godina izbacio desetak potpredsjednika i nekoliko desetaka članova Predsjedništva i drugih tijela. Svatko tko misli drukčije bio je blaćen, isključen i onemogućen u djelovanju, poručuju u otvorenom pismu.

Osvrnuvši se na jučerašnje pismo Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Srpskoga narodnog vijeća (SNV), Zajedničkog vijeća općina i SKD-a "Prosvjeta", koji su poduprli Milorada Pupovca, poručuju kako su netočne tvrdnje da je SNV organiziran na osnovi međunarodnog ugovora, na osnovi Ustavnog zakona i na osnovi izbora. Niti se SNV spominje u nekome međunarodnom ugovoru, niti je registriran kao nacionalna koordinacija na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, niti se konstituira i djeluje na temelju rezultata izbora u srpskoj zajednici jer - umjesto onih županijskih vijeća koje Miloradu Pupovcu ne odgovaraju - on imenuje tzv. povjerenike koje nitko nije birao, što je izravno kršenje Ustavnog zakona, poručuju srpske manjinske stranke u Hrvatskoj.

SNV, podsjećaju, nije obavio ni ponovno konstituiranje nakon manjinskih izbora prije godinu dana. Pupovac se, ističu, novcem iz državnog proračuna koristi kao da je njegov, a sebi i svojima ga dodjeljuje preko Savjeta za nacionalne manjine te nadzire njegovo trošenje, pri čemu se "pažljivo brine da, osim minimalnih iznosa za Srpski demokratski forum (SDF), srpske organizacije koje ne kontrolira godinama ne dobivaju ni novčića za svoje djelovanje". Dirljiva je, ističu, briga koju razni zamjenici predsjednika srpskih organizacija i drugi SDSS-ovi stranački dužnosnici pokazuju za političku budućnost Milorada Pupovca te kako pokazuju začuđujuću sigurnost tvrdeći da se on ne bavi nikakvim biznisom, pa ni etnobiznisom.

To posebno začuđujuće jer, kako navode, znaju za brojne kaznene prijave koje su podnesene protiv njega, za slučaj višemilijunskih iznosa skrivenih čak i od Skupštine SNV-a lažnim izvještajem koji je potpisao lažni predsjednik Nadzornog odbora, te za slučajeve nestanka krava iz strane donacije i donacije traktora iz Srbije, od kojih je jedan završio u kompaniji u vlasništvu njegove političke stranke, a ostali u rukama SDSS-ovih lokalnih aktivista.

Mogli su u novinama, zbog spora sa susjedima u vezi s prilaznim putem, čitati i o tome da im je vođa, pošto je 90-ih godina u nejasnim okolnostima od države dobio stan, kupio i kuću u elitnome dijelu Zagreba, ali nitko se nije zapitao kako Milorad Pupovac u poreznoj prijavi navodi godišnji iznos mnogo veći od njegovih javno poznatih prihoda i zašto financije SNV-a nisu ni transparentne ni u funkciji srpske zajednice, stoji u pismu. Kad je riječ o navodnoj brizi za novinarsku slobodu i neovisnost o izdavaču, svi to, naravno, podržavamo, naglašava se u pismu i dodaje kako u slučaju tzv. Samostalnog srpskog tjednika "Novosti" takve slobode i neovisnosti već godinama nema.

"Novosti" su, ističe se, poluprivatni bilten Milorada Pupovca koji pripremaju novinari i drugi koje on zapošljava, određuje im plaće i honorare, i za sve se to koristi novcem poreznih obveznika namijenjenim informiranju srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Pozivamo predsjednika Republike Hrvatske, ali i druge najviše institucije vlasti da u skladu sa svojim ovlastima pomognu srpskoj zajednici da iziđe iz kulta ličnosti Milorada Pupovca i dobije uvjete za stvaranje i djelovanje pluralističkih predstavničkih tijela i manjinskih medija Srba u Hrvatskoj kroz koja će do izražaja doći različita politička stajališta i interesi Srba u Hrvatskoj, zaključuje se u pismu koje je potpisala nekolicina srpskih manjinskih stranaka i udruga u Hrvatskoj.

Pismo su među ostalim potpisali predsjednik Zajednice Srba u Republici Hrvatskoj Svetozar Livada, predsjednik Srpskoga demokratskog foruma Veljko Džakula, predsjednik Koalicije "Srpska sloga" Staniša Žarković, predsjednik Demokratske partije Srba Mitar Kojadinović, predsjednik Naše stranke Jovan Ajduković te zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić.