c S
Dnevne novosti

Srbija želi dijalog o Kosovu

22.08.2012 07:10 BEOGRAD/NEW YORK, 21. kolovoza 2012.(Hina), Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je u utorak na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da je Beograd spreman na dijalog o Kosovu na visokoj razini, ali da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, prenose beogradski elektronični mediji.

"Nova vlast u Srbiji, nova vlada i predsjednik države namjeravaju provesti sve do sada dogovorene sporazume, uz inzistiranje da to uradi i Priština. Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokoj razini. Ne mogu se izbjegavati pregovori o bilo kom neriješenom pitanju", rekao je srbijanski premijer. Rekao je kako je Srbija spremna da putem pregovora dođe do mirnog i održivog rešenja, uvažavajući interese i Albanaca i Srba, no da prihvaćanje suverenog Kosova ne dolazi u obzir.

"Želim jasno staviti do znanja da Srbija neće nikad i ni pod kojim uvjetima, implicitno ili eksplicitno, priznati neovisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu, jer ona nije rezultat uzajamne suglasnost", rekao je Dačić istaknuvši da će Srbija "zauvijek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju".

Kosovski premijer Hashim Thaci rekao je Vijeću sigurnosti kako je status Kosova riješen te da sigurnost Srba na Kosovu više nije problem. On je ustvrdio kako je "Kosovo izgradilo demokratske i multietničke institucije". Vijeće sigurnosti razmatra izvješće glavnoga tajnika Ban Ki-moona o stanju na Kosovu koje je predstavio njegov posebni predstavnik za Kosovo i čelnik UNMIK-a Farid Zarif. Zarif je, u izvješću koje se odnosi na razdoblje od 16. travnja do 15. srpnja, rekao kako treba oživjeti politički proces na Kosovu i nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

On je rekao da napori međunarodne zajednice uključuju korake da se napravi pozitivan pomak na sjeveru Kosova s većinskim Srbima gdje će biti potrebno mnogo više rada. Dačić je istaknuo da Srbija ostaje privržena procesu koji će konačno dovesti do trajnog mira između Srba i Albanaca, ističući da su tehnički pregovori uz posredovanje EU-a dio tih napora. Prema njegovim riječima, Srbija namjerava i dalje braniti svoj ustavni poredak, koristeći isključivo miroljubiva sredstva koja joj kao demokratskoj državi, članici Ujedinjenih naroda, stoje na raspolaganju.