c S
Dnevne novosti

SNH: Ustav jamči osnivanje sindikata i nezaposlenima

23.08.2012 07:18 ZAGREB, 22. kolovoza 2012.(Hina), Sindikat nezaposlenih Hrvatske (SNH), reagirajući na priopćenje Ministarstva rada i mirovinskog sustava o odbijanju njihove registracije ističe da Ustav RH jamči svakome pravo na slobodu udruživanja i osnivanja sindikata, pa iz toga proizlazi da na to pravo imaju i nezaposleni.

Pravni temelji za osnivanje i registraciju SNH su članak 43. Ustava RH da se svakom jamči pravo na slobodno udruživanje radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanje za socijalna, gospodarska, politička, nacionalna, kulturna ili druga uvjerenja i ciljeve.

Radi toga svatko može slobodno osnivati sindikate i druge udruge, uključivati se u njih ili iz njih istupati u skladu sa zakonom, navodi SNH u priopćenju. U članku 60. Ustava stoji da radnici mogu osnovati sindikate, ali se ne isključuje i pravo drugih da osnuju sindikat, jer bi u protivnom bio u koliziji odnosno kontradiktarnosti sa člankom 43. Ustava RH koji navodi da "svatko" može osnovati sindikat.

Nitko, pa ni Ministarstvo nema pravo riječ "svatko" prevoditi u riječ "netko" po svome nahođenju, smatraju u SNH i dodaju da se u članku 232. Zakona o radu stavak 1. izričito navodi da "sindikat može utemeljiti najmanje deset punoljetnih poslovno sposobnih fizičkih osoba".

Dakle, uopće ne postoji ograničenje tko može osnovati sindikat, zaposleni ili nezaposleni, a osnivači i članovi SNH su i zaposleni i nezaposleni i studenti i umirovljenici, ističe SNH.