c S
Dnevne novosti

Linić: bogatiji će plaćati više

23.08.2012 07:24 ZAGREB, 22. kolovoza 2012.(Hina), Ministar financija Slavko Linić izjavio je da je politika hrvatske Vlade, kada je riječ o najavljenom porezu na imovinu, da oni koji su bogatiji plaćaju više te je poručio građanima da se ne boje jer neće imati nikakvih poreza većih od sadašnje komunalne naknade.

Za vijesti RTL televizije ministar Linić rekao je da je u javnosti ovih dana izrečeno puno neistinitih podataka u vezi s najavom uvođenja poreza na imovinu te da je to sve, dodao je, "u funkciji zaštite bogataša". Građanima pak, rekao je Linić, vrlo jasno poručuje da je za bogataše, koji su svjesni da za potrebe hrvatske države, pogotovo za zdravstveni sustav, trebaju dati malo više nego do sada, to razlog da se s time ne slažu te da se protiv toga bore lažima i neistinama i podatcima koje nitko od stručnih ljudi u Ministarstvu financija nema.

Objasnio je da će veće poreze imati oni koji imaju mnogo veći broj nekretnina no što im treba, a ne iznajmljuju ih, te su tada oni zaista bogati i trebaju nešto više participirati. Jer, istaknuo je, Vlada želi da radnici izdvajaju manje za zdravstvo kako bi im mogla rasti plaća. Prema tome, rekao je, poruka je da laži i neistine neće pomoći jer je dužnost bogatih da plate više te ponovio da je politika ove vlade da će oni koji su bogatiji davati više.

Na novinarsko pitanje hoće li doći do izmjena Zakona o financijskom poslovanju, ministar Linić podsjetio je da se Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije složila s mnogim prijedlozima vlade koje upravo HUP-u idu na korist jer se, smatra, jednostavno traži da poslodavci budu odgovorni, da plaćaju radnike i poreze te servisiraju dobavljače. Rekao je kako je očito da mnogi na to nisu navikli u 20 i više godina hrvatske samostalnosti, ali i dodao da su mnogi, kada su se 'pomalo prezbrojili', shvatili da trebaju samo ozbiljno zajednički raditi s vladom na novim propisima.

Kada je pak riječ o stajalištima HUP-a da se vlada uglavnom bavila naplatom dugovanja državi, a ne i rješavanjem nelikvidnosti, Linić je odgovorio da je ponovno riječ o neistini jer je prvo što je učinila vlada Zorana Milanovića bilo da omogući da svatko koji je dužan državi reprogramira svoje obveze na 36 mjeseci. Dodao je da je vlada čak dva puta ponovila tu mjeru kako bi ljudima omogućila da na bilo koji način reguliraju svoje odnose s državom.

Spomenuo je da se, kada se promatraju rezultati HBOR-a, vidi da je više od 22 posto povećanih plasmana u prvih šest mjeseci samo zato da se pomogne privrednicima. Znači, istaknuo je, to je odgovor poslodavcima da se ne bave se neistinama, jer one ne pomažu. Dodao je da je Zakon o financijskom poslovanju sada zakon kojim vlada Zorana Milanovića preuzima ogroman teret financijske konsolidacije svih privrednika rekavši kako će se vlada "baviti svakim privrednikom pojedinačno samo da bi on mogao dalje investirati i dalje obavljati djelatnost".