c S
Dnevne novosti

Vlada donijela Uredbu o naknadi za legalizaciju zgrada

24.08.2012 07:22 ZAGREB, 23. kolovoza 2012.Hina, Vlada je na sjednici usvojila Uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru kojom se, po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, pojednostavljuje način obračuna iznosa naknade, te smanjuje iznos same naknade.

To je završni korak potreban za provedbu novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji je stupio na snagu 4. kolovoza, istaknuo je Vrdoljak dodavši kako je Vlada Uredbom pokazala kako joj glavni motiv nije punjenje proračuna. Tri su osnovna kriterija za obračun iznosa naknade - obujam, položaj u prostoru i namjena zgrade, pri čemu su velike razlike u visini naknade s obzirom na lokaciju, odnosno je li zgrada u građevinskom području, izvan građevinskog područja ili u području unutar 100 metara od mora.

Građanima je omogućeno da jednokratnom uplatom naknade dobiju popust od 25 posto ili da plaćaju obročno na rok do pet godina. Tako će, primjerice, naknada za obiteljsku kuću od 140 četvornih metara u građevinskom području bez popusta iznositi 3200 kuna, a s popustom 2400 kuna. Naknada za takvu istu kuću na području sto metara do mora bit će 22.000 kuna, a za apartmane uz obalu, veličine tisuću kvadrata, iznad pola milijuna kuna.

S druge strane, naknada za pomoćnu zgradu u funkciji glavne zgrade, kao što su svinjci, kokošinjci ili pušnice, veličine do 50 metara četvornih, iznosit će samo 500 kuna. Premijer Zoran Milanović ocijenio je Uredbu kao važnu stvar za uvođenje reda u prostor Hrvatske koja ima problema na nekim ograničenim područjima, no još je uvijek daleko od kaosa i nereda u nekim drugim državama. Hrvatska je rijetko naseljena zemlja te je, generalno gledajući, nacionalni park Europe, i mi tu još uvijek možemo napraviti veličanstvene stvari bez ikakve štete, ustvrdio je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upozorio je pak kako se legalizacijom bespravne gradnje uvodi red, ali i šalje "opasna poruka" da se kršenje zakona isplati. Sada nastupa problem, jer ako ministar Vrdoljak ne uspostavi efikasan sustav kontrole promjena u prostoru, nismo napravili ništa, dodao je Čačić.

Vrdoljak je odgovorio kako se radi na uspostavi sustava koji će na tjednoj ili najviše mjesečnoj razini utvrditi promjene u prostoru, pri čemu će borba protiv daljnje bespravne gradnje ići u dva smjera. Prvi su izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojima će se ubrzati izdavanje dozvola, a drugi je osposobljavanje inspekcija za bolju kontrolu prostora. Trenutno pregovaramo o kupovini satelitskih snimaka, kako bi softverski utvrđivali promjene u prostoru, tako da ćemo tijekom slijedeće godine uspostaviti sustav koji će inspektorima pružati egzaktne podatke, najavio je Vrdoljak.