c S
Dnevne novosti

Pentagon ima plan upada u Siriju

27.08.2012 07:08 WASHINGTON, 24. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Pentagon je razradio plan slanja manjih timova za posebne operacije u Siriju ukoliko Bijela kuća odluči da je potrebno osigurati skladišta kemijskog oružja kako ne bi pala u pogrešne ruke, potvrdili su u petak američki dužnosnici u Washingtonu.

Skladišta kemijskog oružja su trenutno pod kontrolom režima Bashara al-Assada. Američki predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak Assadovom režimu poslao jasnu poruku da bi primjena kemijskog oružja "prelila čašu", implicirajući moguću vojnu intervenciju SAD-a.

Amerika je, naime, zabrinuta za svoje saveznike u regiji, prvenstveno Izrael. Sirijski režim je krajem srpnja prvi puta priznao da posjeduje kemijsko oružje i zaprijetio da će ga upotrijebiti u slučaju zapadne vojne intervencije, ali nikada protiv vlastitog stanovništva.

Stručnjaci tvrde da te zalihe oružja datiraju iz 70-ih godina prošlog stoljeća, da ga ima na stotine tona i da se radi o najznačajnijoj količini tog oružja na Bliskom istoku.