c S
Dnevne novosti

Jakovina: ministarstvo priprema uredbu vezanu uz uvozne i izvozne carine

27.08.2012 07:20 ORAHOVICA, 25. kolovoza 2012.(Hina), Ministarstvo poljoprivrede Vladi će predložiti donošenje uredbe vezane uz izvozne i uvozne carine kojima će se pokušati stabilizirati situacija u slučaju nedostatka hrane u stočarskoj proizvodnji, ali i umanjiti mogući negativan efekt na poskupljenje hrane, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za radnoga posjeta Poljoprivrednom poduzeću Orahovica.

"Robne rezerve nisu u ingerenciji Ministarstva poljoprivrede, a ideje pojedinih kritičara da treba robne rezerve staviti na tržište nisu nešto što se može napraviti u vrlo kratkom roku. Moramo vidjeti što imamo i kolike su mogućnosti s obzirom na proračunska sredstva koja robne zalihe imaju", naglasio je ministar Jakovina.

Komentirajući nemogućnost isplate novčane naknade poljoprivrednicima čiji je urod pogođen sušom rekao je da je Vlada vrlo odgovorno iznijela mjere kojima može pomoći. "Mislim da će ona biti prava pomoć", rekao je ministar dodavši da su iznosi navedeni u zahtjevima nekih poljoprivrednih udruga prilično nerealni. "Kao odgovorna Vlada rekli smo što možemo napraviti i puno je važnije da izradimo kvalitetan sustav za naredni period, a tu je vrlo važan sustav osiguranja", istaknuo je.

Ministar je za sljedeći tjedan najavio početak razgovora s osiguravajućim kućama te naglasio da Vlada želi pronaći rješenje po uzoru na većinu europskih zemalja. Za posjeta ribnjaku Grudnjak koji je sastavni dio PP Orahovica naglasio je kako taj projekt pruža nadu da će se akvakultura u Hrvatskoj vratiti na razinu koju je imala prije Domovinskoga rata. U obnovu ribnjaka Grudnjak koji se prostire na 960 hektara u posljednje dvije godine PP Orahovica uložila je 25 milijuna kuna, a investiciju planiraju završiti sljedeće godine s još 5 milijuna kuna dodatnih ulaganja.

Predsjednik uprave PP Orahovica Darko Dukarić istaknuo je da je hranjenje riba u ribnjacima automatizirano kao i kontrola kisika u vodi što taj ribnjak čini jedinstvenim u Hrvatskoj. Unatoč tome, prinos ribe će zbog suše biti manji za 20 do 30 posto od planiranoga. Sljedeće godine, rekao je, namjeravaju krenuti u izgradnju tvornice za preradu ribe. Osamdeset posto proizvedene ribe izvoze u zemlje Europske unije.