c S
Dnevne novosti

Nacionalne manjine: ulazak u EU donosi nove izazove

27.08.2012 07:18 LIPOVLJANI, 25. kolovoza 2012.(Hina), Predstavnici nacionalnih manjina na su okruglom stolu u Lipovljanima zaključili da ulazak u Europsku uniju pred njih donosi nove izazove s kojima će se morati suočiti, što znači da će zajedno s nevladinim organizacijama morati prema toj asocijaciji nastupiti s dobro pripremljenim programima za što već sada treba započeti s edukacijom.

Stoga sve strahove od ulaska u EU treba otkloniti i shvatiti da umjesto nas samih, kad smo mi u pitanju, nitko ništa neće riješiti, ustvrdili su predstavnici manjina na okruglom stolu održanom u okviru Lipovljanskih susreta na kojemu su raspravljali o svom položaju ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer naglasio je da su zakonodavno prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj izuzetno dobro riješena, ali da u praksi, pogotovo na lokalnoj razini, još uvijek ima neželjenih pojava.

"No, danas su nacionalne manjine u Hrvatskoj ušle u politički i javni život što je velika stvar", kazao je Tolnauer. Prema njegovim riječima ove godine Savjetu za nacionalne manjine na raspolaganju je četrdeset milijuna kuna.

U dopodnevnim satima ovogodišnjih Lipovljanski susreta koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Hrvatskog sabora posjetiteljima ove manifestacije predstavljeni su tradicionalni obrti, a nakon mimohoda, nastupila su kulturno-umjetnička društva nacionalnih manjina Hrvatske.