c S
Dnevne novosti

DUSZ dio projekta UN-a i EK o smanjenju rizika od katastrofa

29.08.2012 07:18 ZAGREB, 28. kolovoza 2012.(Hina), Hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) koordinator je projekta za Hrvatsku koji će u četvrtak i petak u Zagrebu predstaviti Ujedinjeni narodi i Europska komisija posvećenog mjerama smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa i jačanja otpornosti na nepogode uzrokovane klimatskim promjenama, potvrđeno je u utorak iz DUZS-a.

Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) nositelji su dvogodišnjeg 2,2 milijuna eura vrijednog projekta koji se financira iz europskog programa IPA-a 2010., a krajnji korisnici su, uz Hrvatsku, Albanija, BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo i Turska., zemlje koje redovito zahvaćaju prirodne nepogode poput valova vrućine ili polarne hladnoće, poplava, suša, šumskih požara i potresa.

"Svaka zemlja ima svoj jedinstveni profil rizika s kojima se najčešće suočava, ali izloženost poplavama i potresima je zajednička svim ovim zemljama kojima će u okviru našeg programa biti pružena pomoć. Prekogranična suradnja je ključna za maksimalnu iskoristivost resursa i za pravodobno dijeljenje informacija između zemalja o prvim naznakama nadolazeće prirodne katastrofe", kazala je posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a Margareta Wahlstroem.

Glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud u priopćenju je podsjetio da "vrijeme, klimatski i vodeni ciklusi ne poznaju granice". "Ovaj projekt će uvelike pridonijeti jačanju kapaciteta regije u sočavanju sa sadašnjim i budućim rizicima i jačanju kapaciteta prilagodbe klimatskim promjenama", istaknuo je Jarraud. U priopćenju UNISDR-a i WMO-a dodaje se da će projekt također pomoći integraciji zemalja zapadnog Balkana i Turske u europske meteorološke infrastrukture.