c S
Dnevne novosti

Bandić na sjednici skupštine za trajno rješenje problema otpada

29.08.2012 07:20 ZAGREB, 28. kolovoza 2012.(Hina), Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na sjednici gradske skupštine apelirao je na pronalaženje modela rješenja za problem odlagališta otpada Jakuševec koji bi bio primjenjiv i na druga odlagališta u Hrvatskoj te je opovrgnuo da želi prebaciti odgovornost na skupštinu i resorno ministarstvo, nego da ih želi uključiti u pronalaženje konačnog rješenja.

"Odlagalište otpada Jakuševac nije problem samo građana Jakuševca, nego svih građana Zagreba, a u njegovu rješavanju nije učinjeno dovoljno", rekao je Bandić na izvanrednoj sjednici gradske skupštine. Zastupnici na njoj raspravljaju objedinjeno o gradonačelnikovu prijedlogu da vladi uputi po hitnom postupku prijedlog za donošenje uredbe o utvrđivanju prava na područjima odlagališta otpada u Hrvatskoj, kojima je istekla dozvola za odlaganje otpada, te o prijedlozima građana Jakuševca.

Bandić je predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću uručio cd s podacima što je sve učinjeno na sanaciji odlagališta otpada Jakuševec proteklih godina. Također je napomenuo da ono od 31. prosinca 2010. - više nema uporabnu dozvolu. Odbor Gradske skupštine za Stautut, Poslovnik i propise smatra da skupština nije nadležna predlagati vladi donošenje predložene uredbe. Prema gradonačelnikovom prijedlogu uredbom bi se omogućilo da se na odlagalištima otpada do odgovarajućeg roka i potpune sanacije prema utvrđenom roku sanacije može odlagati otpad u okviru kapaciteta takvog odlagališta.

U ime Kluba HDZ-a Danira Bilić je ustvrdila kako ne postoji prava politička volja da se taj problem riješi. Rekla je kako je gradonačelnik Bandić rekao da će se do 2018. zatvoriti odlagalište Jakuševec, zadnje je obećanje bilo 2010., a nije se dogodilo. Istaknula je kako se tijekom ove jeseni mora donijeti prostorni plan s lokacijom za novi centar za gospodarenje otpadom koji će proisteći iz plana gospodarenja otpadom - koji nemamo. A to je pretpostavka za apliciranje za EU fondove i za dobivanje sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodala je.

Bilić je rekla kako u Klubu HDZ-a smatraju da ovaj način na koji se sada ad hoc želi prikazati da se pokušava riješiti problem nakon 12 godina vladavine SDP-a i Bandića neće sudjelovati u tome te će biti suzdržani i za jedan i za drugi prijedlog - Skupštine, odnosno SDP-a i Bandića. Također je rekla kako smatraju da je naknada Jakuševčanima potrebna, a za njihov zahtjev za držanjem domaćih životinja smatraju da treba naći alternativu kako će se te farme izmjestile. Najavila je da Klub HDZ-a neće sudjelovati u donošenju predloženih zaključaka.

Darinko Kosor je u ime Kluba HSS-HSLS rekao kako Jakuševčani imaju njihovu podršku da se nađe zakonsko rješenje za isplatu eko-rente, jer kako je rekao, nitko od nas ne bi htio živjeti na Jakuševcu u takvim uvjetima u kojima oni žive. Istaknuo je i kako u Zagrebu nema strategije gospodarenja otpadom te predložio da se već za iduću sjednicu Skupštine na prijedlog gradonačelnika krene u dopunu prostornog plana Zagreba i raspravu za lokaciju za novi centar za gospodarenje otpadom te za termičku obradu otpada.

Također, treba se Jakuševčanima osigurati novi život, izmijestiti kompostana te vidjeti koje privremene mjere i metode poduzeti, kao primjerice baliranje. Kad bi se sve to uradilo, odlagalište Jakuševec bi se moglo zatvoriti 2017., ocijenio je Kosor.