c S
Dnevne novosti

Posljednji USKOK-ov svjedok ne želi doći na suđenje Sanaderu

31.08.2012 07:14 ZAGREB, 30. kolovoza 2012.(Hina), Posljednji USKOK-ov svjedok na suđenju Ivi Sanaderu, Stefan Hurlimann, nije se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je nastavljeno suđenje bivšem premijeru optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, te primanje mita od čelnika mađarske tvrtke MOL radi prepuštanja upravljačkih prava u INA-i.

Hurlimann je direktor švicarske tvrtke Xenoplast u vlasništvu krunskog svjedoka Roberta Ježića. Na račun te tvrtke uplaćeno je 5 milijuna eura navodno namijenjenih podmićivanju Sanadera radi preuzimanja upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji od mađarskog MOL-a.

Hurlimann je već ranije poručio sucu Ivanu Turudiću da ne želi doći svjedočiti, jer smatra da ne može dati nikakav daljnji doprinos sudskom postupku protiv Sanadera te da ostaje kod svog iskaza iz istrage. Zastupnici USKOK-a najavili su kako će pokušati organizirati njegovo svjedočenje putem video veze.

Hurlimann je inače u istrazi potvrdio Ježićevu izjavu da je MOL preko Xenoplasta uplatio 5 milijuna eura mita za Sanadera, što je navodno polovica dogovorenog iznosa za koji je Sanader prema optužnici prepustio MOL-u upravljanje INA-om. Suđenje će se nastaviti 13. rujna kada bi na zahtjev obrane trebao svjedočiti Mladen Zamalik koji je u inkriminiranom razdoblju bio član Uprave INA-e.

Po riječima Sanaderovog branitelja Čede Prodanovića, Zamalik bi trebao pobiti iskaz bivše predsjednice Uprave JANAF-a Vesne Trnokop Tanta koja je izjavila da je mađarski poduzetnik Imre Fazekas preko kojega je uplaćen novac na Xenoplast predstavljao mađarsku tvrtku MOL. Obrana pak tvrdi da je Fazekas predstavljao ruski JUKOS te očekuje da svjedok Zamalik to i potvrdi.

On je, prema tvrdnjama obrane, Fazekasa doveo i do bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zbog projekta Družba Adria. Sanaderova obrana među ostalim se temelji na tvrdnji da novac uplaćen na Ježićevu švicarsku tvrtku nije bio namijenjen podmićivanju MOL-a radi dobijanja upravljačkih prava u INA-i, već za realizaciju projekta Družba Adria. Nakon svjedočenja Zamalika 14. rujna trebao bi svjedočiti Rade Perković.