c S
Dnevne novosti

Josipović: pad BDP-a ozbiljan problem, očekujem pokretanje svih snaga

03.09.2012 07:20 ZAGREB, 31. kolovoza 2012.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović, zbog pada BDP-a i sve težega gospodarskog stanja, očekuje maksimalni angažman na privlačenju investicija u Hrvatsku, a vezano uz polemiku s predsjednikom Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem kaže da je taj sukob iza njega pošto je postala očita potreba promjene sustava financiranja nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Problem je ozbiljan i treba "uprijeti sve snage da se pokrenu investicije", istaknuo je Josipović u intervjuu Media Servisu komentirajući najnovije statističke pokazatelje o padu BDP-a za 2,1 posto u drugom tromjesečju, što je najveći pad hrvatskoga gospodarstva u posljednje dvije godine. Iako su se prognoze i ambicije vlade smanjivale od gospodarskog rasta od 0,8 posto, preko stagnacije do sadašnjeg rezultata, predsjednik je poručio da od pesimizma nema koristi te da treba pričekati kraj godine.

"Naravno da bismo svi voljeli da ima investicija i novih radnih mjesta. Kriza je duboka, ona nije samo naša, ona je europska, dijelom i svjetska", rekao je Josipović, koji jedno od mogućih rješenja vidi u olakšavanju poslovanja u Hrvatskoj investitorima s istoka. Predsjednik se osvrnuo i na sukob s Pupovcem ističući kako mu je drago "što je i predsjednik SNV-a shvatio da ne može primati novac iz pričuve".

Cilj je, kaže, postignut, a ta je polemika iza njega budući da su i predstavnici SNV-a i predstavnici vlade, pa i novinari, sudeći po medijskim napisima, uočili nepravednost sustava financiranja nacionalnih manjina. Od vlade, kaže, očekuje da će ga i promijeniti, "ne odmah, ali vrlo brzo".

Govoreći o novoj podjeli Hrvatske na dvije umjesto dosadašnje tri regije, istaknuo je neosnovanost bojazni da će Slavonija zbog Zagreba dobiti manje novca. "To je neopravdan strah. Mi kao država nećemo čak ni iskoristiti sav novac koji nam je na raspolaganju", rekao je predsjednik. Smatra i da bi svakako trebalo izbjeći politizaciju nove statističke podjele Hrvatske i njezino korištenje za međustranačke političke obračune.

"Vjerujte mi, novca ima dovoljno, ima ga puno i samo o onome koji priprema neki program ovisi hoće li taj program biti financiran", istaknuo je. Na pitanje o tome kakvi su izgledi da se uskoro sastane s novim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, odgovorio je kako za to "vjerojatno još nije sazrelo vrijeme".