c S
Dnevne novosti

Josipović: više raditi na socijalnoj pravednosti

04.09.2012 07:16 ZAGREB, 3. rujna 2012.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske rekao je da bi trebalo više raditi na socijalnoj pravednosti kojoj u prilog ne ide sadašnja ekonomska situacija.

"Ono što očekujem i što ću zagovarati, a na Vladi je da donese odluke koje smatra mogućim i potrebnim, da u vremenima krize fokusira svoju pozornost na razvoj, investicije i nova radna mjesta. Ali, i da smogne snage da najugroženijima osigura siguran i pristojan život", kazao je predsjednik Josipović gostujući u emisiji HTV-a "Tema dana" odgovarajući na pitanje čime je zadovoljan u polovici svoga mandata te što bi trebalo još učiniti.

Podsjećajući da je u svom programu zagovarao novu pravednost, Josipović je podsjetio da je na njegov zagovor promijenjen Ustav RH i dokinuta zastara za "zlodjela u pretvorbi i privatizaciji", zbog čega se već vode neki postupci. "Otvoreno je niz korupcijskih postupaka pred sudovima i u stvaranju pozitivne klime ima zasluge i ideja nove pravednosti", ocijenio je.

Napomenuo je i da je zagovarao ulazak Hrvatske u EU te smatra da je obavljeno sve što je potrebno kako bi Hrvatska 1. srpnja iduće godine postala članica EU. Pomak je, smatra, napravljen i u odnosima s BiH i Srbijom. Na upit kako komentira mišljenje predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovaca o postojanju medijsko-političkog kartela, odgovorio je kako je sa svim medijima u jednakoj poziciji te ne može utjecati na medijsku politiku i kadrove.

"Očito je da je u novinarskim krugovima po prvi put došlo do suočenja s nemilosrdnim zakonom tržišta koji je nažalost mnoge novinare, neke i izvrsne, ostavio na cesti", rekao je Josipović, ustvrdivši kako "država ne može, a pogotovo predsjednik Republike koji nema izvršne ovlasti, donositi neke odluke vezane uz medije već to može Hrvatsko novinarsko društvo".