c S
Dnevne novosti

Pusić optimistična nakon razgovora s Erjavcem

04.09.2012 07:22 BLED, 3. rujna 2012.Hina, Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak, na kraju sudjelovanja na strategijskom forumu na Bledu u Sloveniji, rekla je kako nakon susreta sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem ima pozitivan osjećaj glede problema Ljubljanske banke.

Pusić je u ponedjeljak poslije podne završila posjet Sloveniji, gdje je na Bledskom strategijskom forumu sudjelovala u raspravi o privlačnosti Europske unije za zemlje na jugoistoku EuropePusić je nakon završetka foruma u razgovoru s hrvatskim novinarima komentirala bilateralne susrete s kolegama, među kojima i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom, kosovskim Enverom Hoxhajem te crnogorskim Nebojšom Kaluđerovićem.

Glede susreta s Erjavcem, na kojemu je dogovoren ponovni susret financijskih stručnjaka dviju vlada za pitanje Ljubljanske banke, Zdravka Rogića i Franceta Arhara koji će se naći u Zagrebu 18. rujna, Pusić je rekla da je njezin osjećaj pozitivan iako je prerano za ocjenu kada će oni dati prijedlog za rješenje tog pitanja kojim Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om.Unatoč tome što je za ocjenu prerano, jer su Rogić i Arhar održali tek svoj porvi sastanak, "izgleda da nije bez šanse mogućnost da se problem riješi na racionalan način", rekla je Pusić, koja se s Erjavcem dogovorila o nastavku dijaloga o tome pitanju.

Upitana može li zamisliti situaciju u kojoj Hrvatska 1. srpnja iduće godine ne bi bila članica Europske unije samo zbog Slovenije i pitanja Ljubljanske banke, ona je odgovorila da ne može. Na pitanje koliko traje Rogićev mandat, s obzirom da je Slovenija mandat svoga financijskog stručnjaka Arhara ograničila go kraja godine, ministrica Pusić je rekla da hrvatska vlada vremenski nije ograničila mandat hrvatskog stručnjaka Zdravka Rogića.

Što se tiče razgovora s kosovskim ministrom vanjskih poslova Hoxhajem, Pusić je rekla da ju je on obavijestio kako Kosovo priprema promjenu ustava, po kojoj bi i Hrvati na Kosovu mogli dobiti status manjine, a možda čak i predstavnika u kosovskom parlamentu. Pusić je rekla da su kosovski Hrvati, iako malobrojni, važna spona kontakta Kosova i Hrvatske. Novinari su na završetku bledske konferencije pitali hrvatsku ministricu vanjskih poslova i o tome što misli o sastanku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sa slavonskim županima u ponedjeljak, pri čemu im je poručio da će se HDZ suprotstaviti podjeli Hrvatske na dvije regije.

Rekla je kako se na taj način šteti državi te da nije dobro što to čini netko tko je u oporbi. Može se se i na druge načine doći na vlast, poručila je.Istaknula je da će podjela Hrvatske na dvije regije biti korisna i za Slavoniju i da bi bilo bolje da slavonski župani predlože projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji za koji bi bilo moguće dobiti sredstva iz europskih fondova.