c S
Dnevne novosti

Sloveniju zbog sumnji o korupciji posjetili istražitelji OLAF-a

05.09.2012 07:16 LJUBLJANA, 4. rujna 2012.Hina, Sloveniju su ovih dana posjetili istražitelji Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) koji ispituju sumnje o korupciji i konfliktu interesa vezanima na gradnju najvećeg energetskog objekta u Sloveniji, tvrde u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene izvore.

Razlog dolaska istražitelja OLAF-a u Sloveniju nije službeno poznat, no oni su u Ljubljani održali više sastanaka, među ostalim i s predstavnicima policije. Neslužbeno, OLAF vodi istragu o korupciji i konfliktu interesa vezanima uz gradnju šestog bloka velike termocentrale na lignit u Šoštanju, navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik". "Istraga je u tijeku, a njene pojedinosti dok traje ne možemo otkrivati", priopćenje je kojim je OLAF odgovorio na upit lista o istrazi i kada bi ona trebala biti završena.

Službenu istragu OLAF je otvorio u lipnju ove godine, istodobno kad je prve kućne pretrese vezane na taj slučaj u Sloveniji pokrenula slovenska policija, tvrdi list. Navodno se istraga koncentrira na "fiktivne konzultantske usluge" koje je francuskoj kompaniji Alstom, koja je 2008. godine pobijedila na tenderu za gradnju novog bloka termocentrale Šoštanj, naplatio jedan slovenski poduzetnik čija je tvrtka nakon toga dobila ključnu ulogu u izvedbi natječaja za nabavu opreme za isti projekt.

Ulogu poduzetnika Petra Kotara ispituju OLAF i slovenska policija zbog sumnji da je korporacija Alstom znala za pojedinosti iz konkurentske ponude koju je za isti tender dao konzorcij Siemens-Hitachi, piše list. Slovenska komisija za borbu protiv korupcije primila je početkom godine više prijava o navodnim kaznenim djelima vezanim uz veliki energetski projekt koji je za mnoge ekološki i ekonomski sporan iako je sadašnja vlada za njega dala uvjetna državna jamstva, potrebna za dobivanje kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

Ispitujući sumnje o kaznenim djelima, protukorupcijska komisija tada je utvrdila da je sumnjivo više transakcija na ime konzultantskih usluga u vrijednosti više milijuna eura, te da je poduzetnik Kotar bio u konfliktu interesa jer je s jedne strane odlučivao o uvjetima natječaja kod investitora, a s druge je kao vlasnik svoje tvrtke imao i konzultantski ugovor s Alstomom koji je na natječaju pobijedio. Dovršetak gradnje termocentrale čija se vrijednost trenutačno procjenjuje na 1,3 milijarde eura još nije izvjestan u smislu postavljenih rokova, a slovenska vlada želi točno definiranje konačne cijene.