c S
Dnevne novosti

EU će istražiti antikonkurentsku praksu Gazproma

05.09.2012 07:10 ZAGREB, 4. rujna 2012.(Hina), Europska komisija je objavila da će istražiti rusku energetsku kompaniju Gazprom zbog moguće monopolističke prakse na tržištima plina u središnjoj i istočnoj Europi, izvijestio je BBC u utorak.

Komisija je rekla da je zabrinuta mogućnošću da Gazprom "zlorabi svoj dominantan tržišni položaj". U istrazi Europske unije će se razmotriti da li ta kompanija ograničava slobodan protok plina preko država članica, sprječava diverzifikaciju opskrbe i nepošteno određuje cijenu plina."Neka istražuju", odgovorio je Gazprom.

Komisija je rekla da bi, ako se potvrde, takve prakse Gazproma "mogle predstavljati ograničavanje natjecanja i voditi višim cijenama i pogoršanju sigurnosti opskrbe". "U konačnici bi takva ponašanja naštetila potrošačima u EU-u".

Istraga Gazproma dolazi nakon što je komisija provela inspekcije kompanija koje posluju s plinom u mnogim zemljama EU-a u rujnu 2011. Istraga komisije će obuhvatiti aktivnosti Gazproma u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj. Gazprom ima monopol na izvoz plina iz Rusije.