c S
Dnevne novosti

Vlada osnovala povjerenstvo za utvrđivanje obveza u plaćanju

07.09.2012 10:20 ZAGREB, 6. rujna 2012.(Hina), Vlada je osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade u plaćanju izgradnje dvorane Višnjik u Zadru, koja je izgrađena 2008. u povodu Svjetskog prvenstva u rukometu.

"Ovo je još jedna tipična hrvatska priča, izgradnja dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu izuzetno je opteretila državu i sada zbrajamo efekte te loše priče", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić podsjetivši kako je jučer pokrenut stečaj nad tvrtkom koja upravlja splitskim Spladiumom.

Država je svojedobno preuzela obvezu financiranja 50 posto troškova izgradnje Višnjika, no već godinama nikako da se definira koliki je ukupni iznos troškova izgradnje te dvorane. Odlukom iz 2007. utvrđeno da će država participirati sa 70 milijuna kuna, jer se očekivalo da će vrijednost troškova biti 140 milijuna kuna, no 2008. godine, nakon što je dvorana izgrađena, udio države u troškovima povećan je na 100 milijuna kuna.

"Vjerojatno očekujete da je tu kraj, ali nije jer u zadnjem zahtjevu Zadra, upućenom Ministarstvu regionalnog razvoja, stoji da je izgradnja dvorane stajala 227 milijuna kuna", kazao je Grčić na Vladinoj sjednici. Još je bivša Vlada predložila osnivanje povjerenstva koje će utvrditi stvarne troškove izgradnje Višnjika, ali ono nije odradilo svoj posao.

Stoga će novo povjerenstvo, u kojem su uz Grčića ministar financija Slavko Linić, ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, zajedno s Gradom Zadrom utvrditi stvarnu vrijednost troškova izgradnje. Premijer Zoran Milanović podsjetio je da su se nekada u socijalizmu takvi objekti znali graditi jako dugo, a neki nisu ni završeni, poput Sveučilišne bolnice u Zagrebu. Sada se izgrade u godinu dana, ali bez financijske konstrukcije, što je neozbiljno.

Zadru treba dvorana, ali na ovakav način ozbiljna država ne funkcionira. U Londonu bi razmontirali dvoranu i prenamijenili je, mi to nećemo raditi, ali ovo je skupa lekcija kako se stvari ne smiju raditi, jer sve ima svoju cijenu i netko na kraju mora platiti račun, poručio je Milanović. Novinare je zanimalo što će se dogoditi s drugim dvoranama u poteškoćama, poput splitske, a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nakon sjednice je objasnio da je u Vladi već održan sastanak na tu temu.

"Zauzeli smo stav, dali rješenje i maksimalno izišli u susret, puno više nego što su očekivali, kako bismo riješili problem. Predstavnici Splita izrazili su naročito zadovoljstvo i zahvalili Vladi i nakon toga više nisu napravili ništa", rekao je Čačić, ustvrdivši kako splitske gradske vlasti nisu ispunile formalne pretpostavke kako bi ostvarile ono što je dogovoreno s Vladom. "Tamo se jednostavno ništa ne radi i problemi se samo povećavaju, jer je to grad koji ne radi i ne rješava svoje probleme", ustvrdio je Čačić.