c S
Dnevne novosti

BiH pregovara s EU i RH o graničnim prijelazima

10.09.2012 07:18 MOSTAR, 9. rujna 2012.(Hina), Vlasti BiH pregovaraju s Europskom unijom i Hrvatskom o korištenju pet graničnih prijelaza za izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla uz argumentaciju kako bi postojeća dva prijelaza smanjila mogućnosti izvoza tih roba u zemlje Europske unije, piše u nedjelju sarajevsko Oslobođenje.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević rekao je da su za izvoz roba u Hrvatsku određeni granični prijelaz u Bijači (u južnom dijelu BiH prema Pločama), koji je u izgradnji, i granični prijelaz u Bosanskoj Gradiški na sjeveru zemlje.

"Direktor UNO i predsjedatelj državnog Povjerenstva za integrirano upravljanje granicom Miro Džakula je prilikom nedavna posjeta Bruxellesu tražio da se za izvoz odredi još nekoliko graničnih prijelaza. Riječ je o tome da BiH traži još tri granična prijelaza za izvoz proizvoda biljnog porijekla.

To, naravno, ne ovisi samo o nama nego i o Europskoj uniji i Hrvatskoj", rekao je Kovačević. Uz Bijaču i Bosansku Gradišku, vlasti BiH su za sada zatražile da se kompletan izvoz može obavljati preko graničnog prijelaza Izačića u zapadnoj Bosni.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je kako bi tri granična prijelaza bila dovoljna za izvoz prema EU dok BiH ne dobije veće kvote za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla.