c S
Dnevne novosti

Vijeće za socijalnu pravdu o civilnim žrtvama rata

11.09.2012 07:16 ZAGREB, 10. rujna 2012.(Hina), Vijeće za socijalnu pravdu pod predsjedanjem predsjednika Republike Ive Josipovića zaključilo je kako je potrebno da Hrvatski sabor i vlada učine korak naprijed u zaštiti žrtava rata, svakog pojedinca bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, kao i materijalnog obeštećenja te na ispravljanja nanesenih nepravdi.

Rat je ostavio strašne posljedice, velike žrtve, stradanja i razaranja u kojima su, među ostalima, i civilne žrtve, a česti su slučajevi da žrtve zbog raznih pravnih zahvata ne samo da ne dobiju odštetu, nego su obvezne plaćati sudske troškove. Stoga je potrebno naći način kako da civilne žrtve rata ostvare svoj prava, naglasio je Josipović na sjednici Vijeća koje je razmatralo problematiku civilnih žrtava rata u Hrvatskoj.

Vesna Teršelič iz Documente, Centra za suočavanje s prošlošću istaknula je kako najurgentnije treba riješiti pitanje parničnih troškova, jer je neprihvatljivo da ih plaćaju civilne žrtve rata. Također je potrebno izjednačiti prava civilnih i vojnih stradalnika, donošenje cjelovitog programa nakade štete za prouzročene patnje kao i osnivanje fondacije za tu namjenu, rekla je Teršelič. Po njezinim riječima, potrebno je primjerenije riješiti problem rehabilitacije žrtava silovanja i logoraša, budući su mogućnosti za to u Hrvatskoj smanjene.

Programska koordinatorica Documente, Emina Bužinkić iznijela je podatak da je u Hrvatskoj broj civilnih žrtava još uvijek nepoznat, ali da se prema nekim izvorima broj kreće od četiri do osam tisuća usmrćenih, ranjenih i zlostavljanih osoba. Patnja brojnih članova njihovih obitelji i dalje nije priznata, izgubili su parnice za naknadu štete od Republike Hrvatske, a velik broj počinitelja još nije kazneno odgovarao, upozorila je.

Na skupu su o svojim slučajevima govorile predsjednica Udruženja ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih, Marica Šeatović čijeg su supruga, kao tvrdi, ubili pripadnici Prve gardijske brigade Hrvatske vojske te da joj se provodi ovrha na mirovinom zbog sudskih troškova.

Predsjednica Udruge civilnih žrtava rata Sisačko moslavačke županije, Đurđa Gmaz ispričala je kako su joj kći ubili, a sina teško ranili četnici ušavši na Banovini u područje razdvajanja u nadležnosti danskog bataljuna UNPROFOR-a, a da su joj identitet počinitelja, koji se nalaze u Srbiji, potvrdili srpski povratnici u Petrinju.

Jovica Brkić, čija je kuća minirana, upozorio je da za takve slučajeve nitko još nije kazneno odgovarao. Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) podsjetio je da je Vijeće bivšoj vladi prije godinu i pol dana uputilo predstavku na koju do danas nije dobiven odgovor, na što je predsjednik Josipović napomenuo da ni on nije dobio odgovor.

Pusić je upozorio i da se kroz državne institucije koje su predviđene da štite pravdu, čine nepravde civilnim stradalnicima rata. Na skupu je predstavljena medijska kampanja "Žrtve su predugo čekale" i video spotovi o slučajevima civilnih žrtava rata koji će biti emitirani na tv postajama.