c S
Dnevne novosti

Juncker podržao Janšine reforme upozorivši na kratkoću vremena

11.09.2012 07:14 LJUBLJANA, 10. rujna 2012.Hina, Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u Luxembourgu o financijskom stanju u eurozoni te posebno u Sloveniji razgovarao s Jean-Claudeom Junckerom, u njegovu svojstvu luksemburškog premijera, ali i predsjednika skupine zemalja EU koje koriste euro, objavili su slovenski mediji.

Juncker je nakon susreta s Janšom na konferenciji za novinare rekao da strukturne reforme koje predlaže slovenska vlada idu "pravim smjerom", ali da za promjene nema mnogo vremena.

"Stanje je ozbiljno i Slovenija ne smije gubiti vrijeme", rekao je Juncker.Slovenski premijer složio se s Junckerom, rekavši da će njegova vlada uskoro predstaviti vremenski okvir za prihvaćanje mirovinske reforme i reforme tržišta rada te plan drugih mjera koje treba prihvatiti do kraja godine.

"Zadnjih je godina Slovenija mnogo toga propustila, zato mora sada značajne korake raditi brže", rekao je Janša koji smatra da je prijašnja vlada Boruta Pahora Sloveniju u sadašnje stanje dovela zaduživanjem i oklijevanjem u provedbi reformi.

Kao prvi korak u reformama za gospodarski oporavak Janša namjerava sanirati bankarski sustav opterećen lošim kreditima, o čemu već postoji usklađeni plan vladajuće koalicije.

Na postavljeno pitanje koliko je stanje u Sloveniji ozbiljno i hoće li ona trebati zatražiti pomoć Juncker je odgovorio da njegova radna pretpostavka nije da će slovenska vlada zatražiti pomoć nego da će izvesti potrebne reforme za financijsku stabilizaciju.