c S
Dnevne novosti

Laburisti prikupljaju potpise za Ustavne promjene

12.09.2012 07:20

ZAGREB, 11. rujna 2012.(Hina) Hrvatski laburisti - stranka rada idućeg će tjedna početi prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi pokrenuli proceduru izmjene Ustava RH kojom bi se utvrdilo da se referendum mora raspisati na zahtjev 200 tisuća, umjesto sadašnjih 10 posto birača, najavio je predsjednik stranke Dragutin Lesar.

Za pokretanje postupka ustavnih promjena Laburistima trebaju potpisi najmanje jedne petine, odnosno 31 zastupnika, pa su svoju inicijativu prije ljetne stanke poslali svim zastupničkim klubovima. "Hoćemo li uspjeti sakupiti 31 potpis, u ovom trenutku ne znam. Učinit ćemo sve, i ako uspijemo nadam se kvalitetnoj raspravi i prihvaćanju takve promjene", rekao je Lesar nakon sjednice Kluba Laburista, podsjetivši da su se sada vladajuće stranke dok su bile u oporbi zalagale za slično ustavno rješenje.

"Jesu li u međuvremenu promijenili mišljenje, u ovom trenutku ne mogu reći. Ako ne uspijemo prikupiti potpise, značit će to da stranačka stega koči demokratski razvoj i proceduru te volju zastupnika", dodao je. Govoreći o najavi ratifikacije graničnog sporazuma s BiH, Lesar je kazao kako stranka još nije konačno odlučila kako će se postaviti prema tom dokumentu ako dođe na raspravu u Saboru, ali i naglasio da je svakako riječ o promjeni, a ne o utvrđivanju granica te da je za eventualnu ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika.

Lesar smatra da bi najbolje bilo da se s ratifikacijom ne žuri, odnosno da Vlada pokuša obnoviti pregovore s BiH, "zbog niza dokumenata sumnjive vjerodostojnosti iz 70-tih godina". Osvrnuo se i na najavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da će se mijenjati Zakon o radu. "U Klubu smo se dogovorili da pokušamo shvatiti što se želi mijenjati u ZOR-u i to će nam biti tema broj jedan. Neobično je da ministar s takvim najavama ide u javnost prije razgovora sa socijalnim partnerima. Sreća, ovoga puta to bar nije učinio putem facebooka", komentirao je Lesar.

Potpredsjedniku i vršitelju dužnosti predsjednika Sabora Josipu Leki spočitnuo je jer na dnevni red predstojeće saborske sjednice nije uvrstio zahtjev Laburista da se raspravlja o upravljanju državnom imovinom. Ponovio je da je Vlada poduzela neke postupke koji se odnose na koncesioniranje autocesta, što je, tvrdi, nemoguće učiniti bez Strategije upravljanja državnom imovinom, koju treba donijeti Sabor. "Leko može koliko hoće odgađati tu raspravu, ali od građana ne može sakriti istinu da je, sve dok u proceduru ne pošalje prijedlog strategije, Vlada iznad Sabora", rekao je Lesar.