c S
Dnevne novosti

Jačanje kapaciteta MUP-a u prevenciji kriminaliteta

12.09.2012 07:14 ZAGREB, 11. rujna 2012.(Hina) U Ravnateljstvu policije svečano je otvoren Twinning light projekt "Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta" vrijednog 200.000 eura koji financira Europska unija unutar EU IPA programa 2008 za Republiku Hrvatsku.

Provedbom projekta, u suradnji s policijom njemačke pokrajine Baden Wuerttemberg, kroz osam mjeseci pridonijet će se izgradnji i jačanju sustava prevencije kriminaliteta i uskladiti ga s europskim standardima uz usvajanje najboljih europskih iskustava. Projektom je predviđena izrada priručnika za postupanje u prevenciji kriminaliteta i izrada edukacijskih programa za policijske službenike, priprema prijedloga prevencije kriminaliteta za Policijsku akademiju te provedbu ciljanih edukacija.

Projekt je započet u lipnju i trebao bi biti dovršen u veljači iduće godine. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo je tom prigodom da je unaprijeđenje rada policije kroz prevenciju kriminaliteta izuzetno važno kao i postizanje europskih standarda u radu policije te da je razvoj modernog sustava prevencije kriminaliteta prepoznat kao prioritet. Temeljne odrednice su jačanje međunarodne suradnje, suradnja s tijelima lokalne zajednice te udrugama civilnog društva, rekao je Ostojić.

Činjenica da je za partnera izabrana policija njemačke pokrajine Baden Wuerttemberg jamstvo je uspješne suradnje, rekao je Ostojić dodavši kako očekuje unaprijeđenje sustava prevencije kriminaliteta. Voditelj projekta u Hrvatskoj Mato Blažanović podsjetio je da se još 2003. počelo s razvojem sustava prevencije kriminaliteta na regionalnim i nacionalnoj razini i osmišljavanjem raznih preventivnih aktivnosti. Šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Mario Barile naglasio je važnost borbe protiv međunarodnog organiziranog kriminala, suzbijanje korupcije, krijumčarenja droge i ljudi, terorizma i drugih ugroza sigurnosti zemlje.

Dodao je da je pri tome važno jačanje kapaciteta, kvalitetan zakonodavni okvir, suradnja s nevladinim organizacijama, priprema prevencijskih programa, jačanje tehničke pomoći i drugo. Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Hans Peter Annen rekao je da projekt pokazuje da je suradnja policije njemačke pokrajine Baden Wuerttemberg i hrvatske policije dugoročna i uspješna. Hrvatska se pokazala kao izuzetno dobar, obučen i učinkovit partner, ocijenio je Annen.

Svi imamo iste probleme i zajednički im se možemo uspješnije supotstaviti, dodao je. Načelnik policije njemačke pokrajine Baden Wuerttemberg Gerhard Klotter podsjetio je na na uspješnu dugogodišnju suradnju dviju država i policija i partnerstvo koje se stalno razvijalo i produbljivalo. "Bolje spriječiti nego liječiti", istaknuo je Koltter govoreći o prevenciji kriminaliteta te izrazio uvjerenost u nastavak dobre suradnje dviju policija. Voditelj projekta iz policije njemačke pokrajine Baden Wuerttemberg Joachim Schneider kazao je kako projekt, među ostalim, obuhvaća preporuke za optimiziranje organizacijske strukture i vježbe na području prevencije kriminaliteta, izradu priručnika i komparativnu analizu stanja.