c S
Dnevne novosti

Dačić za suradnju Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore

13.09.2012 07:12 SARAJEVO, 12. rujna 2012.Hina, Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić pozvao je u srijedu četiri susjedne države,uključujući i Hrvatsku, na što blisku suradnju po uzoru na model koji je doveo do stvaranja Europske unije.

Tijekom radnog posjeta Sarajevu, Dačić je novinarima kazao kako je unatoč zbivanjima u prošlosti logično da te države sada surađuju na najbliži mogući način. Kazao je kako bez obzira na sve što se ranije zbivalo nema bližih naroda i država nego što su to narodi koji žive u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Bez ikakve pretenzije da predlažem neku novu državu - a mislim da to nikome u ovom trenutku i ne pada na pamet - Njemačka je nakon Drugog svjetskog rata zajedno s drugim državama s kojima je ratovala formirala europsku zajednicu za čelik i to je preteča Europske unije, a mi dvadeset godina nakon raspada bivše Jugoslavije i nakon ratova još uvijek ne možemo zakoračiti naprijed", kazao je predsjednik srbijanske vlade.

Dačić je kazao kako u tim zemljama zajedničkih interesa ima puno više nego problema, a za sve probleme koji postoje ocijenio je kako su rješivi samo ukoliko za to ima volje. "Ja sam spreman na takvu vrstu suradnje", kazao je Dačić, dodajući kako je takvu poruku prenio i predsjedniku vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.

Bevanda je također potvrdio spremnost na punu suradnju sa Srbijom. "Trebamo graditi naše odnose bez predrasuda i ne osvrtati se na probleme iz prošlosti", kazao je Bevanda. Dvojica predsjednika vlada najavili su kako će posebice raditi na jačanju gospodarske suradnje Bosne i Hercegovine i Srbije. Dačić je pri tom spomenuo i mogućnost izrade regionalnih projekata za čiju bi se izvedbu zajednički tražilo financijsku potporu iz međunarodnih fondova.