c S
Dnevne novosti

Njemačka: Ustavni sud dao zeleno svjetlo ESM-u

13.09.2012 07:10 KARLSRUHE, 12. rujna 2012.(Hina), Njemački Ustavni sud u srijedu je presudio da prihvaćanje Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) nije protivno njemačkom ustavu te je tako uklonjena najveća neizvjesnost oko rješavanja financijske krize eurozone.

Osam ustavnih sudaca je dalo zeleno svjetlo njemačkom predsjedniku Joachimu Gaucku da potpiše zakone o budućem, popularno nazvanom europskom fondu spasa i fiskalnom paktu namijenjenima jačanju proračunske discipline.

Također su odlučili da svako povećanje financijskog udjela Njemačke u ESM-u mora dobiti potvrdu u parlamentu. Ustavni sud tako traži da Bundestag, donji dom parlamenta, i Bundesrat, gornji dom, budu u svakom trenutku u potpunosti informirani o svim raspravama na tu temu.

ESM se ne može koristiti dok ga ne ratificiraju zemlje koje osiguravaju 90 posto sredstava, među njima i Njemačka, najveći financijaš koji sam izdvaja više od četvrtine novca. ESM ima fond od 500 milijarda eura, 80 milijarda eura kapitala i ostatak u vidu jamstava.

Njemačka trenutno u ESM-u sudjeluje sa 190 milijardi eura. Suci njemačkog ustavnog suda vijećali su gotovo tri mjeseca prije nego su donijeli svoju odluku, svjesni da će njihova odluka stvoriti činjenice koje se neće moći dokinuti.

Uoči odluke, prema rezultatima jedne reprezentativne ankete, 54 posto Nijemaca se nadalo da će Ustavni sud poništiti zakone o Europskom stabilizacijskom mehanizmu, što su ih njihovi predstavnici donijeli u Bundestagu dvotrećinskom većinom glasova.