c S
Dnevne novosti

Ministar Jovanović: ravnatelji će snositi odgovornost za nepravilnosti

13.09.2012 07:14 ZAGREB, 12. rujna 2012.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je da će ravnatelji snositi odgovornost za nepravilnosti pri upisu gdje god one budu pronađene, istaknuvši da posao Prosvjetne inspekcije, koja će nadzor obavljati tijekom cijele godine, neće biti samo analiza upisa.

"Prosvjetna inspekcija u srpnju je na moj nalog napravila nekoliko blic testova jer smo željeli provjeriti kako teku upisi i u Karlovcu je našla sličnu situaciju kao što se dogodilo u Kaštelima", izjavio je ministar Jovanović nakon primanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije u Banskim dvorima.

"Kako smo to odmah otkrili, na vrijeme smo reagirali i sva djeca su se upisala bez povišenih tonova i senzacionalizma. Naravno, za sve što je počinio, ravnatelj je sankcioniran i time pokazujemo kako primjer u Kaštelima nije nikakvo političko iživljavanje nego želja da se u sustav škola uvede red", rekao je ministar.

Istaknuo je da iz Ministarstva šalju jedino poruku da "treba učiti, a temeljem rezultata u školi može se nastaviti školovanje za ona zanimanja za koja djeca to žele".

Govoreći o radu Prosvjetne inspekcije, ministar je napomenuo da je ona ograničena u logističkim i kadrovskim kapacitetima, istaknuvši da njezin posao neće biti samo analiza upisa. "Ona će tijekom cijele ove godine raditi nadzor, prekršaj neće zastarjeti. Gdje god nađemo nepravilnosti ravnatelji će morati podnositi odgovornost", istaknuo je.

Što se tiče nepravilnosti iz prijašnjih godina, ministar Jovanović rekao je da su oni koji su činili nepravilnosti kroz protekle godine, to učinili i ove. "Moramo krenuti u jednom trenutku, krećemo s ovogodišnjim upisima i nadam se kako će ovo biti poruka svim ravnateljima, ali i roditeljima da se ponašaju odgovorno u odgoju djece.

Upravo je u Kaštelima bio primjer kako se ne odgajaju djeca. Jer im se šalje poruka možete se upisati u bilo koju školu neovisno o tom koliko ste učili i radili", istaknuo je ministar Jovanović.