c S
Dnevne novosti

Odbor EP-a: poželjno riješiti bilateralna pitanja prije pristupnih pregovora

14.09.2012 07:08 BRUXELLES/STRASBOURG, 13. rujna 2012.Hina, Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta izglasao je u četvrtak u Strasbourgu rezoluciju o proširenju u kojoj ističe da je bilateralne probleme između zemalja kandidata i potencijalnih kandidata potrebno riješiti prije pristupanja, po mogućnosti prije početka pristupnih pregovora.

U rezoluciji, koja je pravno neobvezujući tekst, kaže se da je potrebno da sve "zemlje koje pristupaju EU-u riješe svoja bilateralna pitanja, posebice ako se tiču teritorijalnih sporova, prije ulaska u EU. Poželjno je da se takva pitanja riješe prije početka pristupnih pregovora kako ne bi negativno utjecala na njihov tijek".

Članovi odbora ističu da i EU i kandidati za pristupanje moraju ispuniti svoje obveze i poštovati ono na što su se obvezali te pozivaju da se kandidatske zemlje u pristupnom procesu ocjenjuju prema zaslugama. Za rezoluciju koja se upućuje na plenarnu sjednicu Parlamenta glasovalo je 60 članova Odbora, jedan je bio protiv, a nitko suzdržan.