c S
Dnevne novosti

Vandoren očekuje pravovremenu ratifikaciju pristupnog ugovora

14.09.2012 07:16 ZAGREB, 13. rujna 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je u četvrtak u Zagrebu uvjerenost da će se proces ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU dovršiti na vrijeme odnosno do predviđenog datuma ulaska u EU 1. srpnja 2013. "Dvanaest zemalja je ratificiralo hrvatski pristupni ugovor što je vrlo dobar rezultat.

Uvjeren sam da će proces biti završen na vrijeme", rekao je Vandoren koji je sudjelovao na predstavljanju rezultata istraživanja Ipsos Pulsa o stavovima hrvatskih građana o ulasku u EU. Dodao je kako je očekivano da je proces ratifikacije u nekim državama članicama brži nego u drugima, "to će uvijek biti tako".

Ratifikacija će zasigurno ovisiti i o ključnom sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje će Europska komisija predstaviti 10. listopada i o njemu će ovisiti ritam dijela daljnjih ratifikacija. Europska komisija i dalje nadzire i prati stanje u Hrvatskoj, od institucija se traže daljnji napori, kazao je Vandoren, posebno izdvojivši kao problem investicijsku klimu "koja bi trebala biti poboljšana". "Nadam se pozitivnim rezultatima u bliskoj budućnosti", rekao je Vandoren.

Na pitanje koje je njegovo osobno mišljenje o govoru predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o stanju Unije održanom u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu u kojem on govori o Europskoj uniji kao federaciji, Vandoren je kazao da bi se EU "morala dalje integrirati". "Mislim da među političkim liderima u europskim institucijama kao i u brojnim zemljama članicama postoji stav da će trebati novi ugovor", dodao je.

"Naravno, za to će trebati vrijeme". Barroso je rekao da se EU treba pretvoriti u federaciju nacionalnih država za što će biti potreban novi ugovor. Najavio je da će Komisija predstaviti prijedlog za promjenu ugovora prije izbora za Europski parlament 2014. godine.