c S
Dnevne novosti

Vlada ukida javne ovršitelje

14.09.2012 07:22 ZAGREB, 13. rujna 2012.Hina, Vlada je u saborsku proceduru uputila nacrt konačnog prijedloga Ovršnog zakona, kao i nacrt konačnog prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o javnim ovršiteljima, a premijer Zoran Milanović objasnio je da je nelogično provođenje represivnih mjera dati u ruke privatnicima.

"Puno toga treba dati neovisnim službama, ali treba jako paziti što se daje. Represivne mjere se ne daju od države privatnicima", kazao je Milanović. Upozorio je i da bi uvođenje javnih ovršitelja poskupjelo postupak ovrhe te upitao u čijem je to bilo interesu. "Novi zakon ne može biti lošiji od onog što se nudilo, a to je avantura, u kojoj se vrlo osjetljiva stvar daje u ruke privatnicima", rekao je Milanović.

Podsjetio je da su izmjene Ovršnog zakona s Europskom komisijom ispregovarane u paketu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. Kazao je kako je vlada kritizirala model koji jednom paradržavnom tijelu daje ovlasti istražitelja i policije, a činjenicu da se na natječaj za članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa javilo gotovo 200 kandidata protumačio je kao dokaz da sa sustavom nešto nije u redu.

Naglasio je da je Hrvatskoj ipak važniji ulazak u EU, te da će se Vlada "zbog hijerarhije prioriteta praviti da je to dobro, iako nije dobro". Vlada je Gradu Šibeniku prenijela potraživanja od 50 milijuna kuna, koje će Grad pretvoriti u udio u nogometnom klubu Šibenik, a premijer je gradovima poručio kako moraju razmisliti jesu li u stanju financirati nogometne klubove. "Treba se pitati kakvu poruku kao država šaljemo ovakvim transakcijama. Ovo je polunapuhani pojas za spašavanje", rekao je Milanović.

Ocijenio je da je Hrvatska mala zemlja, koja ne može parirati ogromnom novcu koji se vrti u nogometu, a kao moguće rješenje vidi prelazak klubova u nižu ligu, kako se dogodilo varaždinskom Varteksu. Vlada je prihvatila izvješća o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja i Fonda za stipendiranje branitelja i članova njihovih obitelji u 2011., a ministar branitelja Fred Matić izvijestio je da je, umjesto planiranih 15.250, taj fond stipendirao 9.608 učenika i studenata, jer je Fondu lani drastično pala dobit, zbog pada vrijednosti dionice HT-a.

Vlada je Saboru predložila da odbije prijedlog Zakona o minimalnoj plaći, kojim su Hrvatski Laburisti - stranka rada zatražili postupno povećanje minimalne plaće s 39 na 50 posto prosječne plaće, s obrazloženjem da takvo rješenje nije uzelo u obzir makroekonomske pokazatelje. Premijer Milanović Laburiste je optužio za populizam. "Rekli su da je kreditni rejting zavjera lokalnih bankara. S obzirom da je riječ o laburističkoj stranci, oni sigurno znaju što se događa u Londonu", ironizirao je Milanović.