c S
Dnevne novosti

Otvoren twinning projekt za jačanje kapaciteta Ministarstva pravosuđa

17.09.2012 07:18 ZAGREB, 14. rujna 2012.(Hina), Twinning light projekt "Jačanje administrativnih kapaciteta Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske", čija je glavna svrha jačanje administrativnih i upravljačkih kapaciteta zaposlenika Ministarstva pravosuđa, svečano je otvoren u Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu.

U sljedećih šest mjeseci stručnjaci iz Kraljevine Nizozemske i Hrvatske zajedno će raditi kako bi razvili model upravljačkih kompetencija za Ministarstvo pravosuđa, izradit će nacrt Strategije ljudskih potencijala za Ministarstvo pravosuđa te ojačati kapacitete zaposlenika ministarstva.

Vrijednost projekta čija će provedba trajati do ožujka 2013. i koji provodi delegacija Europske unije u Hrvatskoj, Ministarstvo pravosuđa i Centar za međunarodnu pravnu suradnju Kraljevine Nizozemske je 229.941 eura, od čega se 90 posto financira iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Prvi savjetnik u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Luigi M. Barile istaknuo je da Ministarstvo pravosuđa ima veliku ulogu u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da su najvažnije reforme one u pravosuđu kao i borba protiv korupcije. Dodao je da ispunjavanje tih reformi zahtijeva dobre upravljačke sposobnosti na svim razinama.

Podsjetivši na dobru suradnju Hrvatske i Nizozemske kroz više projekata, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Stella Ronner Grubačić je naglasila da je ovaj projekt ujedno priprema Ministarstva pravosuđa na zadaće koje ga očekuju ulaskom Hrvatske u EU.

Voditelj projekta za Hrvatsku Damir Kaufman istaknuo je da je državna služba važna osnova dobre vladavine zbog čega je potrebno jačati specifične upravljačke kompetencije državnih službenika.