c S
Dnevne novosti

Latvija podržava Hrvatsku na putu u EU

17.09.2012 07:16 RIGA, 14. rujna 2012.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić susrela se u petak u Rigi s latvijskim kolegom Edgarsom Rinkevicsem koji je Hrvatskoj ponovo izrazio potporu svoje zemlje koja je još u ožujku ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

“Drago mi je što će nas iduće godine biti 28 i više nećemo govoriti 27+1”, rekao je šef latvijske diplomacije na sastanku s Pusić u ministarstvu vanjskih poslova.Hrvatska ministrica doputovala je u jednodnevni posjet Rigi gdje će kasnije u petak sudjelovati na tradicionalnoj vanjskopolitičkoj konferenciji “Riga Conference 2012”.

Rinkevicsa je zanimalo njezino viđenje stanja u jugoistočnoj Europi, a tema sastanka bila je i baltička makroregija unutar EU-a te kako taj model uspješne suradnje Litve, Latvije i Estonije prenijeti na jadransku regiju. “Ključno je da jugoistočna Europa ima europsku perspektivu, pri čemu Hrvatska svojim susjedima već prenosi iskustva iz pregovaračkog procesa, posebno kroz Centar izvrsnosti”, rekla je Pusić.

Latvijski parlament ratificirao je Ugovor o pristupanju RH u EU 22. ožujka, a predsjednik Andris Berzins potpisao Zakon o ratifikaciji početkom travnja tijekom posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Članica Unije i NATO-a od 2004., Latvija je u međunarodnim krugovima kontinuirano zagovarala hrvatske vanjskopolitičke ciljeve, smatrajući da zemlje slične veličine i povijesnih putova trebaju djelovati zajedno kako bi ostvarile svoje interese, posebno unutar EU-a.Unatoč globalnoj gospodarskoj krizi, Latvija je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila najveći gospodarski rast u EU-u od 6,8 posto, a zbog usporavanja rasta u Uniji očekuje se da će do kraja godine pasti na 4 posto.