c S
Dnevne novosti

Propalo mirenje Vlade i sindikata javnih službi, Vlada će otkazati TKU, možda i rezati plaće

17.09.2012 07:26 ZAGREB, 15. rujna 2012.(Hina), Predstavnici Vlade i četiriju sindikata javnih službi neuspješno završili postupak mirenja o prijedlogu Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama (TKU), nakon čega su iz vlade najavili otkazivanje TKU-a i "korištenje zakonskih mogućnosti" za održavanje proračuna u predviđenom okviru, što uključuje i moguće rezanje plaća.

Budući da su sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, pozivajući se na referendumsku odluku velike većine svojih članova, odbili vladin prijedlog da potpisivanjem Dodatka TKU-u pristanu na smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća, vlada će ubrzo otkazati postojeći TKU koji će vrijediti još samo tri mjeseca te početi pregovore o novom TKU-u.

Istodobno, vlada će iskoristiti svoje ovlasti da u proračunu uštedi još 700 milijuna kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, no nije htio odgovoriti znači li to da će zaposlenima u javnim službama biti smanjene plaće za 10 posto, kao što je to ranije najavljeno. Vlada može svima zaposlenima u prosvjeti, zdravstvu, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi linearno smanjiti plaće za 10 posto, no može i preko koeficijenata smanjiti plaće samo "neposlušnim" djelatnostima, a ne dirati ih onima koji su pristali odreći se materijalnih prava.

Po najavi iz vladina tabora, u novom TKU-u sindikatima javnih službi bit će ponuđeno isto što su potpisali sindikati državnih službi, da ostanu bez dviju božićnica i jednog regresa, te s manjim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz, u zamjenu za očuvanje plaća, četverogodišnji TKU i mogućnost pregovora o povećanju materijalnih prava kada Hrvatska izađe iz krize. Sastanak prošao je uz povišene tonove, budući da je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nazvao članove vladina pregovaračkog odbora "bezveznjacima" koji ne mogu donositi nikakve odluke bez ministra financija Slavka Linića.

Vladina strana bez Linića nije bila u stanju samostalno donositi prosudbe i odluke, tako da su ovo bili "navodni pregovori" bez mogućnosti racionalnog razgovora na temelju argumenata, ustvrdio je pred novinarima iznervirani Ribić koji je napao Mrsića da su mu pregovori sa sindikatima "strano područje" i poručio mu da sindikalci "nisu njegovi pacijenti".

Šef vladina pregovaračkog odbora, potpredsjednik vlade Neven Mimica odgovorio je Ribiću da sindikate smatra partnerima u kolektivnim pregovorima, ali ne može prihvatiti njihov zahtjev da im se materijalna prava, koja bi se sada smanjila, retroaktivno isplate. Pritom je poručio da diskvalifikacije na račun vladinih pregovarača ne mogu pridonijeti partnerskim odnosima niti socijalnom dijalogu. U vladinom timu smatraju da su čelnici tih četiriju sindikata otpočetka odugovlačili pregovore i nastojali da se ne postigne nikakav dogovor, kako bi što duže zadržali neka prava koja nisu sadržana samo u TKU-u, nego i u granskim kolektivnim ugovorima.