c S
Dnevne novosti

Van Rompuy zatražio od Albanije daljnje reforme

18.09.2012 07:12 BRUXELLES, 17. rujna 2012.(Hina/APA), Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy zatražio je u ponedjeljak u Bruxellesu, u razgovoru s novim albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem, od Albanije nastavak reformi, posebice u području pravosuđa.

"Poštivanje pravne države, uključujući i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala odlučujuće je", izjavio je Van Rompuy nakon susreta s Nishanijem. "Bez ikakve dvojbe, budućnost Albanije je u EU", rekao je Van Rompuy, napominjući da je Albanija postigla napredak u važnim reformama ali da može postići i više.

Europska komisija u listopadu će objaviti izvješće o zemljama kandidatima za članstvo u EU, a u prosincu će ga ocijeniti vijeće EU. Van Rompuy je pozdravio zauzimanje Nishanija za reformu pravosuđa.

Nakon višegodišnjih unutarnjih sukoba suprotstavljenih političkih skupina, političke stranke u Albaniji postigle su u srpnju dogovor o reformi izbornog zakona, što je važan preduvjet za približavanje Albanije EU.

Albanija je 2009. podnijela zahtjev za članstvo, a u prosincu 2010. na snagu je stupio ugovor o ukidanju viza za ulazak u EU za albanske državljane. Europska je komisija navela dvanaest prioriteta koje Albanija mora ispuniti prije nego što počnu pregovorio pristupu.